НАЧАЛО Други

Инфлацията в САЩ спада – политиката на Фед може и да има ефект

12.12.2023 19:14 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в САЩ спада – политиката на Фед може и да има ефект

Последните данни показват благоприятно намаляване на темповете на инфлация в САЩ. По данни на Бюрото за трудова статистика (BLS) индексът на потребителските цени (CPI) е намалял до 3.1% през ноември, в сравнение с 3.2% през октомври и 3.7% през септември.

Това означава второ понижение на инфлацията през последните три месеца, което предполага, че повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв може би ефективно смекчава прегряването на икономиката.

В продължение на една година Фед се бори с нарастващата инфлация, като прилага агресивни корекции в политиката си. Значителните им повишения на лихвените проценти имаха за цел да ограничат търсенето и да стабилизират цените. Въпреки запазващата се висока инфлация Фед очаква непрекъснато понижение като потвърждение на ефективността на своите стратегии.

Намаляването на инфлацията до 3.1% идва като облекчение за Фед, тъй като те оценяват въздействието на своите увеличения на лихвените проценти. Макар че все още е над целевата им стойност от 2%, спадът от септември насам предполага, че периодът на пикова инфлация може би е преминал, което показва, че последователното повишаване на лихвените проценти от страна на Фед спомага за управлението на ескалиращите цени.

Бъдещите политически решения ще зависят от продължаващите тенденции. Ако инфлацията продължи да се понижава, Фед може да обмисли умерено повишаване на лихвените проценти в бъдеще. Преди да претендират за успех обаче, те ще се нуждаят от съществени доказателства, потвърждаващи затихващия инфлационен натиск. Понастоящем данните от ноември дават известна увереност, че усилията им за затягане на паричната политика дават положителни резултати.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.