НАЧАЛО Други

Индия усеща проблемите от това да плаща за руския петрол с китайски юани

октомври 17, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Индия усеща проблемите от това да плаща за руския петрол с китайски юани

Нежеланието на индийското правителство да разреши на контролираните от държавата рафинерии да използват китайска валута за закупуване на руски петрол е довело до забавяне на плащанията за поне седем доставки, съобщават вътрешни лица.

Този спор все още не е прекъснал доставките на петрол, тъй като руски компании като “Rosneft” продължават да доставят на контролираните от държавата индийски рафинерии. Индия се превърна в най-големия вносител на руски морски петрол през тази година, възползвайки се от намалените цени, дължащи се на това, че някои западни държави спряха вноса заради конфликта в Украйна.

Въпреки това рафинериите често се сблъскват с трудности при уреждането на сделките с петрол с Москва поради наложената от САЩ и ЕС горна граница на цените от $60 за барел, което налага използването на алтернативни валути като емиратски дирхами за доставките, надвишаващи горната граница. Въпреки че през юли индийските рафинерии започнаха да използват юани, за да плащат за част от руския петрол, неудобството на правителството от този подход е ясно.

Индийското правителство не е забранило изрично използването на юани, но не насърчава и не улеснява подобни транзакции. Въпреки че плащанията за поне седем доставки са в процес на изпълнение, не е ясно дали правителството директно е инструктирало рафинериите да спрат да използват юани.

Търговците са били отворени за сделки в дирхами, но руските продавачи настояват за юани. Индийската петролна корпорация, водещата рафинерия, и преди е използвала юани и други валути, за да плаща за руски петрол. Други държавни рафинерии, като Bharat Petroleum и Hindustan Petroleum, които досега не са използвали юани, са призовани от руските доставчици да извършват плащания в китайска валута.

Разплащанията в юани увеличават разходите, тъй като рупиите трябва първо да се конвертират в хонконгски долари и след това в юани. Този процес добавя допълнителни 2-3 % към разходите в сравнение с разплащането в дирхами. Държавните рафинерии биха предпочели да използват рупии, но Русия се колебае поради изкривения търговски баланс.

Използването на юани се разглежда от някои в Индия като облагодетелстване на Китай, особено след граничния конфликт през 2020 г., който доведе до жертви и от двете страни.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Индия усеща проблемите от това да плаща за руския петрол с китайски юани”
  1. Иванов,

    Нали искахте да сте в Брикс мама ви индийска чалмосани талибани сега ще плащате в мани и рубли за петрола да ви дойде акъла

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.