НАЧАЛО Други

Пазарът на петрол пред сериозна заплаха след като Израел обяви война на Хамас

октомври 17, 2023 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарът на петрол пред сериозна заплаха след като Израел обяви война на Хамас

Конфликтът между Израел и Хамас има значителна вероятност, над 50 %, да включи войнствени групи в Ливан или Сирия, което може да доведе до пряк сблъсък с Иран.

Това от своя страна може да доведе до по-големи смущения на петролните пазари, отколкото се очаква понастоящем от финансовите пазари. Мат Герткен, главен геополитически стратег в BCA Research, смята, че вероятността конфликтът да се разпростре извън Газа през следващата година е 70%.

Въпреки тези опасения досега инвеститорите демонстрираха относително спокойствие. Основните американски борсови индекси, включително DJIA, SPX и COMP, се повишиха в понеделник сутринта. Доходността на държавните облигации от 2-годишна до 30-годишна също се повиши, което показва, че инвеститорите се отдалечават от държавния дълг. Цените на петрола, след неотдавнашното им покачване, отбелязаха спад, като сорт “Brent” се смъкна под $90 за барел.

Някои представители на търговските среди се притесняват от неочаквана втора вълна на инфлацията в САЩ, която не е напълно отчетена на финансовите пазари. Това се случва в момент, когато се очаква Федералният резерв да запази статуквото на заседанието си на 31 октомври – 1 ноември. Несигурността във Фед потенциално може да доведе до повишаване на инфлацията и пазарните лихвени проценти.

Герткен от BCA Research прогнозира само 30% вероятност Израел да ограничи отговора си до Газа. Вместо това той предвиди 45% вероятност конфликтът да се разшири и да обхване Хизбула и други войнствени групи в Ливан и Сирия, което може да доведе до регионална война с последици за петролните пазари.

Освен това Герткен смята, че има 25% вероятност Израел да се насочи към Иран и неговите активи, което може да накара Иран да реагира с военни средства, включително да наруши доставките на петрол. BCA Research предполага 31% вероятност за големи петролни сътресения поради ескалиращата нестабилност в Близкия изток през следващите 12-24 месеца. Те препоръчват да се инвестира в акции в областта на отбраната и енергетиката, за разлика от цикличните акции.

Сима Шах, главен глобален стратег в Principal Asset Management, отбеляза, че макар цените на суровия петрол тип Brent да не са отбелязали съществено повишение, значителна ескалация на напрежението може да окаже натиск за повишаване.

Ако се задържи, това би могло да се отрази на базисната инфлация и инфлационните очаквания, което потенциално да наложи намеса на централната банка. Рязкото повишаване на цените на петрола, съчетано с нарастващ ценови натиск, може да заплаши с подновяване на сътресенията на пазара на облигации, което подчертава значението на диверсифицирания портфейл с акцент върху висококачествени и защитни активи в светлината на ситуацията в Израел.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.