НАЧАЛО Други

Имплозията на SVB предизвика паника и рязък скок на сделките на DeFi пазара

март 19, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Имплозията на SVB предизвика паника и рязък скок на сделките на DeFi пазара

Неотдавнашните финансови проблеми на Silicon Valley Bank (SVB) предизвикаха вълнообразен ефект в сектора на децентрализираното финансиране (DeFi), както съобщава DappRadar, платформа за пазарна информация.

В новия доклад на DappRadar се отбелязва, че DeFi сектора е силно податлив на пазарни притеснения и сривове, което е видно от неотдавнашния спад на цената на USDC, втората по големина стабилна монета по пазарна капитализация.

Загубата на фиксация на USDC към щатския долар се дължеше на това, че Circle, емитентът на стабилната монета разкри, че има $3.3 милиарда от своите $40 милиарда резерви, заседнали във фалиралата Silicon Valley Bank. Внезапният спад в стойността на USDC предизвика паника сред инвеститорите, което доведе до масови разпродажби и намаляване на общата заключена стойност (TVL).

TVL представлява общият капитал, съхраняван в смарт договори на даден блокчейн и се изчислява чрез умножаване на размера на обезпечението, заключено в мрежата, по текущата стойност на активите.

На 11 март, след срива на SVB и обезценяването на USDC, DeFi пазарът отбеляза значителен спад на TVL, намалявайки с 9.6% от $79.28 милиарда до $71.61 милиарда. Въпреки това новината от 13 март, че резервният депозит на USDC, държан в Silicon Valley Bank, е напълно достъпен за обществеността, спомогна за стабилизирането на пазара. Това съобщение доведе до 13% увеличение на TVL, достигайки $81.15 милиарда.

Докладът на DappRadar също така отбелязва рязък ръст на уникалните активни портфейли, взаимодействащи с DeFi договори. Броят им се е увеличил с 13% от 421,026 на 8 март до 477,094 на 11 март. Броят на транзакциите също се е увеличил с 23% от 1,356,483 на 1,668,992 през същия период.

Скокът в активността на DeFi се дължи главно на децентрализирания обмен (DEX) Uniswap. Uniswap V3, една от най-популярните DEX платформи, отбеляза значително увеличение на броя на уникалните активни портфейли (UAW), като в събота, 11 март, надхвърли 67,000, с обем от $14.4 милиарда – най-високата стойност, регистрирана някога за V3.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн ще стигне $1,000,000 сред банковата криза – Б. Сринивасан


Броят на UAW достигнал 67,000 е най-високият, регистриран за Uniswap Dapp от лятото на 2021 г. насам. Освен това средният размер на транзакциите на Uniswap V3 в събота беше $170,080, което показва, че Етериум DeFi китовете са били много активни през уикенда.

Въпреки волатилността на DeFi пазара, секторът продължава да расте, а TVL достига нови върхове. Неотдавнашният спад, причинен от срива на SVB и обезценяването на USDC, показва уязвимостта на сектора към пазарните опасения. Също така обаче подчертава и устойчивостта на DeFi в условия на трудност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Шефът на Coinbase продава акции на компанията преди предупреждението на SEC

Брайън Армстронг, главен изпълнителен директор на Coinbase, е продавал акции на компанията си от ноември 2022 г. насам, според последните данни, споделени в Twitter от крипто детектива @theirish_man.

март 24, 2023 18:00 2 мин. четене

Binance спря спот търговията поради технически проблем

Binance, най-голямата крипто борса в света, се сблъска с проблеми при спот търговията на своята платформа.

март 24, 2023 15:20 2 мин. четене

Огромният интерес блокира сайта на Arbitrum преди airdrop събитието

Преди събитието за заявяване на ARB токени уебсайтът и блокчейн скенерът на Arbitrum претърпяха прекъсване поради голямото търсене от страна на потребителите.

март 24, 2023 12:15 1 мин. четене

Чарлз Хоскинсън не е съгласен с антикрипто позицията в доклад на Белия дом

Неотдавнашният икономически доклад на Белия дом предизвика полемика в крипто индустрията заради критиката си към дигиталните активи като прекалено спекулативни и лишени от фундаментална стойност.

март 24, 2023 11:00 1 мин. четене