НАЧАЛО Други

Имотната криза в Китай се влошава

27.02.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Имотната криза в Китай се влошава

Секторът на недвижимите имоти в Китай преживява задълбочаващ се спад, който се характеризира със значителен упадък на цените на жилищата в големите градове.

През януари цените на новите жилища (ярко червено на графиката) се понижиха с 1.24 % на годишна база, което е ускорение спрямо спада от 0.89 % през предходния месец. Цените на жилищата на вторичния пазар се представиха още по-зле (бледо червено на графиката), като спаднаха с 4.4% в сравнение с предходната година, което е най-резкият спад от почти девет години насам.

Тези низходящи тенденции представляват огромно предизвикателство за политиците в Пекин, които се борят да обърнат траекторията на пазара въпреки различните усилия за намеса.

Продължителният спад на пазара на недвижими имоти предизвика широкообхватни икономически последици, включително спад на потребителското доверие до най-ниските му нива от над три десетилетия.

Реакциите на правителството включваха мерки като облекчаване на ограниченията за покупка на жилища в големи градове като Пекин и Шанхай и предоставяне на значително финансиране на одобрени проекти в областта на недвижимите имоти.

Държавните банки също намалиха лихвите по кредитите, за да стимулират вземането на заеми. Тези мерки обаче имаха ограничен успех поради ерозията на потребителското доверие, което усложнява усилията за съживяване на пазара.

Секторът на недвижимите имоти в миналото е бил значителен двигател на икономическия растеж на Китай, като през последните години съставляваше приблизително една четвърт от БВП на страната. Сегашният спад обаче поражда опасения за по-широкото му въздействие върху икономиката, особено върху местните правителства, които са силно зависими от приходите от продажби на земя.

Инвеститорите в облигации и банките са изправени пред загуби от предоставянето на кредити на строителни предприемачи, като между 2020 г. и края на 2023 г. китайските дружества не са изпълнили задълженията си по чуждестранни облигации на стойност над $100 милиарда, предимно от сектора на недвижимите имоти. Това на практика затвори азиатския пазар на некачествени облигации, което допълнително засили финансовия натиск.

Въпреки някои различия между градовете, като например увеличението на цените в Пекин и Шанхай, компенсирано от спад в Гуанджоу и Шънджън, общата тенденция показва значително забавяне на дейността в областта на недвижимите имоти. Частните проучвания показват значителен спад в продажбите на нови жилища сред най-големите строителни предприемачи в Китай, което подчертава сериозността на настоящите пазарни условия.

В перспектива се очаква китайското правителство да обяви по-ниска цел за икономически растеж за 2024 г. в сравнение с 5.2 % за предходната година. Въпреки това остават опасения относно точността на тези прогнози, като някои икономисти предполагат потенциална инфлация на стойностите.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.