НАЧАЛО Крипто Крими

Има ли връзка между Сам Банкман-Фрийд и срива на Terra (LUNA)?

декември 10, 2022 17:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Има ли връзка между Сам Банкман-Фрийд и срива на Terra (LUNA)?

Федералните прокурори на САЩ съобщават,  че проучват потенциалната връзка между бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд и емитента на стабилни монети Terra (LUNA).

Според нов доклад на New York Times голяма част от поръчките за продажба на стабилната монета TerraUSD (UST) по време на неговия срив изглежда са дошли от търговската фирма на Банкман-Фрийд Alameda Research, която също е направила залог срещу LUNA.

В доклада се спомена, че прокурорите търсят потенциални доказателства за манипулиране на пазара, при което Банкман-Фрийд може да е оказал незаконно влияние върху цените на UST и LUNA.

През май UST, който беше предназначен да поддържа обвързаността си с щатския долар чрез механизъм, който караше предлагането на LUNA да се увеличава, когато цената му се понижава, се срина и намали цената на монетата до доста под $1, като повлече със себе си LUNA.

UST и LUNA така и не се възстановиха. Няколко криптокомпании, включително платформите за кредитиране на цифрови активи Voyager Digital, Celsius Network и крипто хедж фондът Three Arrows Capital (3AC), подадоха молби за обявяване в несъстоятелност след падението на Terra, което допълнително разклати индустрията.

Самата FTX подаде молба за обявяване в несъстоятелност миналия месец, след като нейният актив FTX Token (FTT) се срина и фирмата беше принудена да спре тегленията от клиенти.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 2023 г. ще видим възход при криптовалутите – пазарен стратег от Bloomberg


На фона на мечия пазар Банкман-Фрийд е обвинен и в неправилно управление на клиентските активи, като е прехвърлил средства на стойност милиарди долари от сметките на потребителите на FTX към Alameda. Според Банкман-Фрийд той не е смесвал съзнателно никакви средства, но думата му едва ли има значение.

В доклада се твърди, че разследването на Банкман-Фрийд все още е в начален етап, тъй като следователите планират да се задълбочат, за да разберат какво точно се е случило с изпадналата в затруднение платформа за обмен на криптовалути и как тя е свързана с падането на Terra.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Бивш служител на Coinbase отхвърля обвиненията за вътрешна търговия

Миналата година Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) повдигна обвинения срещу бившия продуктов мениджър на Coinbase за търговия с вътрешна информация.

февруари 8, 2023 14:25 1 мин. четене

Корейските власти по следите на До Куон в Сърбия

След срива на Terra (LUNA) и UST миналата година местонахождението на До Куон, човекът, който стои зад Terraform Labs, остава неизвестно.

февруари 8, 2023 11:07 2 мин. четене

$630 милиона откраднати от севернокорейски хакери през 2022, според доклад на ООН

Севернокорейските хакери са отговорни за кражбата на криптовалута на стойност $630 милиона през 2022 г., според Reuters.

февруари 8, 2023 9:00 2 мин. четене

ФБР иззема NFT, криптовалути и луксозен часовник от измамник

Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) е иззело от измамника Чейс Сенекал NFT, сред които Bored Ape Yacht Club#9658, часовник Audemars Piquet (AP) Royal Oak и Етериум.

февруари 5, 2023 18:00 2 мин. четене