НАЧАЛО Други

Илон Мъск превърна Tesla в “меме акции” според икономист

04.05.2024 21:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Илон Мъск превърна Tesla в “меме акции” според икономист

Според икономиста от Калифорнийския университет в Бъркли, Джей Брадфорд ДеЛонг пазарният успех на Tesla зависи от способността на главния изпълнителен директор Илон Мъск непрекъснато да дава обещания, независимо от действителните резултати на компанията.

ДеЛонг описа Tesla като значителен източник на доходи и производство за своите доставчици, служители и клиенти, но я характеризира по различен начин за спекулантите на Уолстрийт, оприличавайки я на казино игра на технологичния балон.

В статия за Project Syndicate ДеЛонг посочи, че макар Мъск да се е застъпвал за технологии, които Tesla реално би могла да предостави, като например напредък в областта на батериите и пробив в електромобилите, фокусът му се е изместил, след като през 2018 г. е разсрочил целия си пакет от заплати с Tesla. Тази промяна във фокуса накара Мъск да популяризира идеи, които компанията все още не е реализирала, включително възможности за пълно самоуправление, хуманоидни роботи и суперкомпютър с изкуствен интелект.

ДеЛонг твърди, че за настоящите акционери на Tesla, които искат да продадат дяловете си в близко бъдеще, успехът на компанията зависи до голяма степен от статута ѝ на меме акция, цел, която Мъск активно преследва. Той предполага, че тъй като има малко дългосрочни акционери на Tesla, пазарът е безразличен към липсата на главен изпълнителен директор, който да се фокусира върху изграждането на компанията като устойчива структура, генерираща печалба.

Например ДеЛонг подчерта неотдавнашния коментар на Мъск по време на дискусиите за приходите, в който Мъск предлага Tesla да бъде разглеждана като фирма за изкуствен интелект или роботика, а не като автомобилна компания. Въпреки това ДеЛонг обръща внимание на факта, че приходите от автомобилната индустрия са съставлявали над 80% от продажбите на компанията през първото тримесечие, което предполага несъответствие между визията на Мъск и настоящата реалност на компанията.

ДеЛонг също така акцентира, че макар производството на автомобили да се възползва от икономиите на мащаба, то не предлага същата стойност като информационните технологии, където продуктите могат да бъдат възпроизвеждани при почти нулеви маргинални разходи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.