НАЧАЛО Други

Икономиката на Япония се свива – очаква ли се възстановяваненe?

23.05.2024 9:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Япония се свива – очаква ли се възстановяваненe?

През април вносът в Япония нарасна, стимулиран от обезценяването на йената, което увеличи стойността на вноса и доведе до дефицит в търговския баланс.

В сряда Министерството на финансите съобщи, че вносът е нараснал с 8.3% спрямо предходната година, което е малко под консенсусната оценка за увеличение с 8.9%. Търговският баланс показа дефицит в размер на ¥462.5 милиарда ($3 милиарда), измествайки се от излишък в размер на ¥387 милиарда.

Износът също нарасна с 8.3%, макар че това бе под очакваното увеличение от 11%. Ръстът на износа се дължи на автомобилния сектор, който се възстанови от скандала със сертифицирането, нарушил дейността на Daihatsu, дъщерно дружество на Toyota, през първото тримесечие. Освен това износът на оборудване за производство на полупроводници и електронни компоненти, включително чипове, отбеляза ръст. От страна на вноса значителен принос имаха суровият петрол и самолетите.

Търговският дефицит е отрицателен показател за брутния вътрешен продукт (БВП), като подчерта икономическите предизвикателства, породени от отслабването на японската валута. Макар че по-слабата йена повиши приходите на износители като Toyota, тя също така увеличи разходите за внос, засягайки всичко – от горивата и храните до производствените суровини.

Таро Сайто, икономист в изследователския институт NLI, коментира:

“Основният ми сценарий е, че условията ще се подобрят, тъй като инфлацията, стимулирана от разходите, ще намалее, а потреблението ще се възстанови под въздействието на увеличението на заплатите. Рисковият ми сценарий обаче е, че по-слабата йена ще засили продължаващата инфлация, стимулирана от разходите, и ще навреди на потреблението.”

При положение че японската валута е на 34-годишно дъно спрямо долара, повечето японски фирми, участвали в проучването, посочват, че това се превръща в проблем, тъй като се чувстват притиснати да прехвърлят нарастващите разходи за суровини върху клиентите чрез повишаване на цените. Някои компании потърсиха намесата на Японската централна банка (BOJ), тъй като значителният лихвен диференциал спрямо САЩ е ключов фактор за спада на йената. По-рано през май управителят на BOJ Казуо Уеда предупреди срещу прекомерно слабата йена.

Силното търсене на външните пазари, особено в САЩ, има разнопосочни последици за Япония. То би могло да спомогне за връщането на икономиката към растеж през текущото тримесечие благодарение на силния износ, но също така подчерта силата на американската икономика. В регионален план износът за САЩ и Китай се увеличи съответно с 8.8% и 9.6%, докато износът към Европа намаля с 2%.

Таро Кимура, икономист в Bloomberg Economics, заяви: “По-големият износ на Япония през април е положителен знак, че БВП за второто тримесечие ще се възстанови след спада през предходното тримесечие, който се дължеше главно на слабите изходящи доставки. Ускоряването на износа на автомобили допринесе за цялостното нарастване през миналия месец.”

Силата на американската икономика накара анализаторите да отложат очакванията си за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв, което се отрази благоприятно на долара. По данни на Министерството на финансите през април средната стойност на йената за долар е ¥151.66, което е с близо 15% по-слабо от предходната година. Неотдавнашните резки колебания на йената, особено след като в края на април тя падна над ¥160 за долар, предполагат, че органите на министерството са се намесили на валутния пазар, за да подкрепят валутата.

Слабата йена се превърна в централен въпрос за търговията, икономическата политика и цялостното състояние на икономиката. Тя поражда опасения за инфлация, стимулирана от разходите, която оказва отрицателно въздействие върху потреблението. BOJ следи дали високият ръст на заплатите ще помогне на потребителите да се справят с нарастващите разходи за живот, което може да доведе до инфлация, стимулирана от търсенето.

Икономиката на Япония, четвъртата по големина в света, се сви през първото тримесечие, тъй като и потребителите, и предприятията намалиха разходите си. Като цяло се очаква тя да се възстанови през второто тримесечие, въпреки че съществуват опасения за стагфлация, при която цените се увеличават въпреки бавния икономически растеж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.