НАЧАЛО Други

Топ 3 акции от S&P 500, които успяват да устоят на рецесията

22.05.2024 5:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 3 акции от S&P 500, които успяват да устоят на рецесията

От 1928 г. насам индексът S&P 500 е преживял 25 мечи пазара, които се определят като спадове от 20% или повече, според Yardeni Research. По-чести от тези мечи пазари са пазарните корекции. От Втората световна война насам индексът е спадал с 10% или повече 24 пъти, като средният спад е бил 14.1%.

Както мечите пазари, така и корекциите се характеризират с това, че са относително краткотрайни. Данните показват, че средното време за възстановяване след корекция е само четири месеца. За разлика от тях мечите пазари обикновено продължават около 1.4 години. Последвалите ги бичи пазари обаче са много по-продължителни – средно 8.9 години.

Въпреки че пазарните корекции и сривове могат да бъдат болезнени, те обикновено са последвани от силно възстановяване, което заличава последиците от спадовете. Исторически погледнато, фондовият пазар има тенденция да се възстановява и да достига нови върхове. Ето защо е препоръчително да се запази инвестицията и да не се изтегля по време на спадове. Търпението е от ключово значение, тъй като времето за възстановяване обикновено е кратко в голямата схема на инвестирането.

Неизбежно е да настъпи нов пазарен срив, въпреки че времето за него е непредсказуемо. Инвеститорите трябва да бъдат подготвени за тази възможност. Ето три акции от S&P 500, които трябва да бъдат взети под внимание за вашия портфейл:

Walmart

Walmart демонстрира добро представяне по време на пазарни сривове. По време на Ковид пандемията акциите на Walmart се възстановиха с над 23% в сравнение с 18% за S&P 500. По подобен начин, по време на финансовата криза от 2008-2009 г., акциите на Walmart се възвърнаха с почти 10%, докато S&P 500 спадна с 33%. По време на краха на дотком индустрията през 2001 г. акциите на Walmart също донесоха 10% доходност, докато пазарът спадна с 12%.

Walmart е последователно отлична инвестиция, независимо от момента на покупката. От първоначалното си публично предлагане (IPO) Walmart е постигнала обща възвръщаемост от 462,000%. Инвестиция от $1,000 в Walmart през 1970 г. би струвала $4.6 милиона днес, което илюстрира защо тя остава най-добрата акция за покупка в S&P 500.

Amazon

Amazon демонстрира още по-голяма устойчивост по време на последните пазарни корекции и сривове, до голяма степен поради ключовата си роля в икономиката на търговията на дребно. По време на пандемията електронната търговия придоби съществено значение, като през 2020 г. повиши акциите на Amazon със 76% в сравнение с 18% ръст на пазара.

В началото на 2000-те години Amazon все още бе предимно книготърговец и не беше диверсифицирал дейността си в областта на облачните услуги. До финансовата криза от 2008-2009 г. Amazon въведе Prime и бизнеса си с хранителни стоки, което доведе до загуба от само 3%, което е много по-добре от по-широкия пазар.

По време на пандемията Amazon се превръща в критичен компонент както на търговията на дребно, така и на интернет инфраструктурата, като Amazon Web Services е жизненоважен за много организации. От първичното публично предлагане през 1997 г. досега акциите на Amazon са се възвърнали с над 188,000%, превръщайки инвестиция от $1,000 в близо $1.9 милиона.

AbbVie

AbbVie, фармацевтична компания, отделена от Abbott Labs през 2013 г., също се развива добре за инвеститорите. От създаването си досега AbbVie е постигнала възвръщаемост от 660,000% от своето IPO. По време на пандемията акциите на AbbVie се възвърнаха с над 27%, надминавайки референтния индекс.

Напоследък AbbVie се сблъска с някои предизвикателства, особено във връзка със загубата на патентна защита за лекарството си за артрит Humira. Анализаторите обаче смятат, че въздействието ще бъде по-малко сериозно, отколкото се опасяваха първоначално. Макар че продажбите на Humira ще намалеят, все още се очаква те да носят $4-5 милиарда годишно. AbbVie също така разполага със солиден набор от нови лекарства. Анализаторите на Cantor Fitzgerald дадоха на AbbVie рейтинг “overweight” с едногодишна целева цена от $200 за акция, което предполага потенциално увеличение с 20% спрямо настоящите нива, което може да осигури известна защита при спад на пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

Изглежда, че банковата криза в Япония е на прага на сериозна ескалация, което може да доведе до вливане на ликвидност с американски долари и да даде тласък на Биткойн (BTC) и по-широкия крипто пазар.

22.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.