НАЧАЛО Други

Икономиката на Тайван в подем и AI може да е причината

02.05.2024 2:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Тайван в подем и AI може да е причината

През първите месеци на 2024 г. икономическият пейзаж на Тайван отбеляза забележително съживяване, с поразителен темп на растеж от 6.51%, отбелязвайки най-значителния му подем от три години.

Тази впечатляваща експанзия се дължи, поне отчасти, на нарастващия глобален апетит за AI продукти, тенденция, която значително подсили експортния пазар на Тайван. Ръстът надмина по-ранните прогнози с 0.59%, сигнализирайки за стабилно начало на годината за икономиката на островната държава.

Движещият фактор за този неочакван растеж бяха два основни фактора: оживен износ и забележим ръст на вътрешното потребление. Експортният сектор, особено подхранен от нарастващото търсене на AI технология, надмина очакванията, допринасяйки значително за икономическия тласък на Тайван.

Освен това вътрешното потребление отбеляза значително увеличение, като частното потребление се покачи с 4.14% през първото тримесечие. Този скок беше подхранван отчасти от нарастването на вътрешния туризъм, тъй като ограниченията за пътуване на фона на продължаващата пандемия подтикнаха гражданите да изследват собствения си двор.

Заслужава да се отбележи в това икономическо възраждане е основната роля на AI сектора в Тайван. Износът на AI технология не само надхвърли прогнозите, но също така стимулира растежа на износа на услуги, като допълнително диверсифицира и укрепва икономическата основа на страната.

Забележителното представяне в телекомуникационния и аудио-визуалния износ, наред с растежа в сектори като машини и химикали, подчертава широкообхватния характер на икономическото възстановяване на Тайван.

В бъдеще ревизираните прогнози на Генерална дирекция за бюджет, счетоводство и статистика (DGBAS) предвиждат темп на растеж за цялата година от 3.57%, спрямо първоначалната оценка от 3.5%, отразявайки нарастващия оптимизъм за икономическите перспективи на Тайван през 2024 г.

Освен това, по-добрият от очакваното растеж на Китай през първото тримесечие осигури допълнителен тласък, подчертавайки решаващата позиция на Тайван в глобалния икономически пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.