НАЧАЛО Други

Икономиката на САЩ се представя по-добре от останалата част от света – защо?

27.01.2024 12:35 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на САЩ се представя по-добре от останалата част от света – защо?

За пореден път американската икономика се противопостави на очакванията в значителна степен. Икономистите очакваха значително забавяне на икономическия растеж през последното тримесечие на 2023 г. след впечатляващия годишен темп на растеж от 4.9% през предходното тримесечие.

Въпреки че брутният вътрешен продукт (БВП) наистина се забави до 3.3% на годишна база, той надмина прогнозите, като икономистите очакваха едва 1.5% растеж. Това представяне е още по-забележително, като се има предвид по-ранната широко разпространена увереност за предстояща рецесия преди една година, с прогнози за слаб растеж от 0,2%.

Потребителските разходи, които съставляват най-голямата част от БВП на САЩ, не спират да се увеличават дори при най-високите лихвени проценти, наблюдавани от 23 години насам. Темпът на икономически растеж на САЩ се отличава значително в сравнение със сходни по размер развити икономики:

През третото тримесечие на предходната година общият БВП на 20-те държави от еврозоната нарасна с едва 0.1% на годишна база.

Според последната оценка на БВП от ноември в Обединеното кралство се наблюдава растеж от 0.2% на годишна база. Икономиката на Япония се свива с 2.1% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходната година.

Тези изключителни резултати доведоха до дискусии за изключителното положение на САЩ. Сред индустриализираните държави само Сингапур е изразходвал по-голям процент от БВП за Ковид стимули от САЩ в периода 2020-2021 г.

Мащабното вливане на близо $5 трилиона директно в домакинствата чрез помощни чекове, увеличени обезщетения за безработица и данъчни кредити, съчетано с намалените възможности за харчене по време на пандемията, остави хората с повече разполагаем доход. Въпреки изравняването на разходите, те се запазиха благодарение на продължаващите парични стимули в икономиката.

Освен това по-ниската събираемост на данъците през последните години принуди федералното правителство да взема големи заеми, за да посрещне финансовите си задължения. Цените на енергоносителите също допринасят за разминаването между САЩ и другите икономики.

По-високата инфлация в Европа в сравнение със САЩ се дължи на факта, че регионът е нетен вносител на енергия. Скокът на цените на природния газ след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. засегна силно икономиките на Обединеното кралство и еврозоната, като доведе до рекордно високи сметки за енергия за домакинствата и предприятията.

Макар да е изкушаващо да се очаква спад след такъв растеж, експерти като Джоузеф Ганьон, старши сътрудник в Института за международна икономика “Питърсън“, предупреждават да не се очаква запазване на растежа на БВП от 3.3%. Въпреки това непредсказуемостта се превърна в отличителна черта на американската икономика и засега тя е предимно положителна. Надеждата е тази тенденция да се запази.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.