Home

Икономиката на САЩ е изправена пред рецесия, в очакване на решението на Фед за лихвените проценти

09.07.2024 16:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на САЩ е изправена пред рецесия, в очакване на решението на Фед за лихвените проценти

Докато американската икономика очаква следващите решения на Федералния резерв относно лихвените проценти, историческите тенденции сочат, че тези политики могат да определят времето на предстоящата рецесия.

В анализа на Global Markets Investor от 7 юли се подчерта връзката между повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и началото на рецесиите.

Данните показват, че в САЩ вече наближава една година от последното повишение на лихвите през юли 2023 г., а историческите модели сочат, че скоро може да последва рецесия.

Проучването акцентира върху типичното забавяне между последното увеличение на лихвите и началото на рецесията. Например, в миналото рецесиите са следвали финално повишение на лихвените проценти със закъснение от един до 18 месеца. Като се има предвид, че от последното повишение са минали 12 месеца, този анализ предполага, че САЩ може да навлезнат в рецесия преди края на 2024 г. или вече да са в такава.

В подкрепа на това в доклад на Alpha Oracle от 8 юли бяха използвани данни от икономическите показатели на Федералния резерв (FRED), които отчитат, че рецесиите често настъпват, когато лихвените проценти започнат да се понижават. Тази закономерност предполага, че паричният орган обикновено намалява лихвените проценти, когато се наблюдава икономическо забавяне.

Понастоящем обаче Фед изглежда изчаква, докато икономиката се окаже на ръба на рецесия, преди да намали лихвите. Този предпазлив подход има за цел да балансира между контролирането на инфлацията и избягването на преждевременно облекчаване, което може да навреди на икономическата стабилност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Доналд Тръмп планира да увеличи производството на петрол в САЩ

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да увеличи местния добив на петрол в страната и да отмени регулациите, за да постигне целите си.

18.07.2024 21:30 1мин. четене

ЕЦБ демонстрира предпазливост след намаляването на лихвите, а еврото се засилва

Търговците подкрепиха еврото в четвъртък на фона на сигналите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за предпазливи планове след намаляването на лихвените проценти, което отслаби предишните опасения във връзка с политическите сътресения във Франция.

18.07.2024 21:10 2мин. четене

БРИКС: Ето кога съюзът може да покани нови държави да се присъединят

Тъй като БРИКС се подготвя за предстоящата си среща през октомври, има много спекулации дали блокът ще приеме нови страни членки.

18.07.2024 18:30 1мин. четене

Кандидат за Сената в САЩ продаде меме акции за над $5 милиона

Политиците в САЩ често търгуват с акции под ръководството на инвестиционни консултанти, които избират инвестиции от реномирани компании със силни основи и висок потенциал за растеж.

18.07.2024 18:11 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.