НАЧАЛО Други

Икономиката на Германия започва да се стабилизира – инфлацията спада значително

септември 29, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Германия започва да се стабилизира – инфлацията спада значително

Инфлацията в Германия се понижи до най-ниското си ниво от две години насам, спадайки до 4.3% през септември от 6.4% през август, тъй като въздействието на намаленията в обществения транспорт през миналото лято отшумя.

Това е най-бавното нарастване от руската инвазия в Украйна насам, но все още е доста над целта на Европейската централна банка от 2%. На месечна база цените се повишиха с 0.2%. Данните сочат, че ЕЦБ може да спре безпрецедентните си 10 последователни повишения на лихвените проценти, но не предстои намаляване; разходите по заемите ще останат високи, за да се постигне целта.

Германските облигации и еврото реагираха на новината, като доходността на облигациите бе малко под 3% – най-високата от 2011 г. насам – а еврото бе близо до най-слабата си точка спрямо долара през тази година. Пазарите вече очакват две намаления на лихвените проценти до края на 2024 г. в сравнение с потенциалните три само две седмици по-рано.

Инфлацията все още буди безпокойство в някои страни, като Испания отчете скок до 3.2% поради разходите за енергия. Централната банка на страната прогнозира по-нататъшно покачване до 4.3% през 2024 г. В Ирландия ръстът на цените се ускори от 4.9% до 5%.

Стоките представляват риск за прогнозата на ЕЦБ за връщане на инфлацията към 2% през втората половина на 2025 г. В негативен план икономиката на региона се влошава, като производството в Германия се очаква да се свие с 0.6% през тази година.

Макар че данните за септември в Германия показват отслабване на ценовия натиск, те са повлияни от предложението на правителството за неограничен местен и регионален транспорт за €9 ($9.48) на месец между юни и август 2022 г.

Президентът на Bundesbank Йоахим Нагел предупреди за предпазване от преждевременен оптимизъм, като предполага, че все още може да са необходими допълнителни повишения на лихвените проценти. Данните за еврозоната за септември, които се очакват в петък, се очаква да покажат спад до 4.5% от 5.2% – най-ниското ниво от края на 2021 г. насам.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.