НАЧАЛО Други

Рискованият ход на Саудитска Арабия и Русия им докарва милиарди от продажбите на петрол

септември 29, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рискованият ход на Саудитска Арабия и Русия им докарва милиарди от продажбите на петрол

Саудитска Арабия и Русия отбелязаха рязък ръст на приходите от петрол въпреки намаленото производство, което се дължи на по-високите цени.

Тази рискова стратегия изглежда се отплаща, като печалбите са от полза и за двете страни. Саудитска Арабия, ръководена от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, използва допълнителните средства за вътрешни проекти и кампании за глобално влияние.

Само през това тримесечие приходите от петрол на Саудитска Арабия са се увеличили с близо $30 милиона дневно в сравнение с предходното тримесечие, като възлизат на около $2.6 милиарда. Приходите от петрол на Русия са се увеличили с около $2.8 милиарда.

Този успех може да насърчи картела ОПЕК+, воден от Саудитска Арабия и Русия, да въведе допълнителни ограничения на доставките. Световният бенчмарк суров петрол тип “Brent” поскъпна с 25% през това тримесечие, достигайки $95 за барел. ОПЕК+ прогнозира глобален дефицит от 3.3 милиона барела дневно през четвъртото тримесечие, което може да доведе до надхвърляне на $100 за сорта Brent.

Намаляването на добива е рисковано, тъй като може да доведе до загуба на пазарен дял и спад на приходите, ако цените не се повишат. Въпреки това при ниските производствени разходи ($9.30 за барел в Саудитска Арабия и $12.80 в Русия) голяма част от приходите от износ на петрол се превръщат в печалба.

Саудитска Арабия инвестира значителни средства в проекти като Neom – мегапроект на стойност $500 милиарда. Освен това Международният валутен фонд изчисли, че цената на петрола за Рияд е $81, като потенциално може да нарасне до $100, ако чуждестранните инвестиции се затруднят.

Русия отделя значителни средства за войната в Украйна, като през първото тримесечие разходите са се увеличили с 35% в сравнение с предходната година. Правителството е изправено пред бюджетен дефицит от средата на миналата година. Петролният сорт “Urals”, най-популярният в Русия, наскоро се търгуваше за над $75 за барел, надхвърляйки наложената от Г-7 горна граница от $60.

Въпреки прогнозите за забавяне на растежа поради съкращаването на производството, въздействието е главно поради странност при изчисляването на БВП, отразяваща по-скоро обема, отколкото цената. Като цяло по-високите цени на петрола предлагат по-добри икономически перспективи и за двете държави.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.