НАЧАЛО Биткойн

Халвингът на Биткойн разбива мита за намаляващата възвръщаемост

май 30, 2023 7:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Халвингът на Биткойн разбива мита за намаляващата възвръщаемост

Неотдавнашна публикация в Twitter, в която се подчертава историческото представяне на цената на Биткойн след всяко халвинг събитие, предизвика интригуващи дискусии в крипто общността.

Публикацията представя убедителни цифри, показващи значителна възвръщаемост в рамките на една година след всеки халвинг. При по-внимателно разглеждане обаче се разкрива интересна тенденция, която оспорва идеята за намаляваща възвръщаемост. В тази статия се задълбочаваме в данните, изследваме последиците и предпазливо спекулираме за потенциалната бъдеща траектория на стойността на Биткойн.

Халвинг феноменът

Халвинг събитията Биткойн се случват приблизително на всеки четири години и са ключови моменти в екосистемата на криптовалутата. По време на тези събития броят на новите Биткойн токени, добивани във всеки блок, се намалява наполовина, което намалява скоростта, с която новите монети влизат в обращение. Този механизъм е от ключово значение за поддържане на недостига и контролиране на инфлацията в мрежата на Биткойн.

Предишни резултати от халвингът

В публикацията в Twitter се посочват три предишни халвинг събития и последвалите ги ценови движения. През 2012 г., след такова събитие, цената на Биткойн възлизаше на $182, но след една година тя нарасна до $510. През 2016 г. се появи подобен модел, като цената на Биткойн се повиши от $661 до $2,600 в рамките на една година. При последния халвинг през 2020 г. цената на Биткойн скочи от $8,600 до $58,000 през следващата година.

Разглеждане на възвръщаемостта

При разглеждане на възвръщаемостта след всяко халвинг събитие се появява интригуващо наблюдение. От 2012 г. до 2016 г. възвръщаемостта е приблизително 2.8022 пъти по-голяма от първоначалната инвестиция. По подобен начин периодът от 2016 г. до 2020 г. се характеризира с възвръщаемост от около 3.9334 пъти. Забележително е, че при последният халвинг се наблюдава изключителна възвръщаемост от приблизително 6.7442 пъти в рамките на една година.

Липса на намаляваща възвръщаемост

Един забележителен аспект на данните е очевидната липса на намаляваща възвръщаемост. Обикновено би могло да се очаква, че възвръщаемостта ще намалява с всеки халвинг, тъй като намаляването на предлагането става все по-малко значимо. Историческите данни обаче оспорват това предположение, тъй като възвръщаемостта се увеличава между халвинг събитията. От 2012 г. до 2016 г. възвръщаемостта се увеличи приблизително 1.4037 пъти, докато през следващия период – приблизително 1.7146 пъти.

Предпазливо тълкуване

Важно е да се подхожда предпазливо към тези данни и да се отчитат ограниченията на този анализ. Макар че данните до момента очертават интригуваща картина, е рано да се установява окончателен модел. Крипто пазарът е изключително сложен и е обект на различни фактори, които могат да влияят върху движението на цените. Пазарните условия, нагласите на инвеститорите, развитието на нормативната уредба и технологичният напредък – всички те играят решаваща роля.

Спекулиране с бъдещата възвръщаемост

Макар че може да е преждевременно да се правят конкретни заключения въз основа на съществуващата тенденция, не е непостижимо да се очаква по-нататъшно увеличение на възвръщаемостта след халвингът през 2024 г. Екстраполирайки от предишните данни, може да се очаква потенциална възвръщаемост от приблизително 2.0943 пъти. Подобно развитие би могло да доведе до забележителна възвръщаемост от 14.1245 пъти в годината след халвинга.

Бъдещ ценови потенциал

Като се има предвид спекулативният характер на този анализ, важно е да се подхожда предпазливо към ценовите прогнози. Въпреки това, като се имат предвид обсъдените потенциални проценти на възвръщаемост, не е съвсем извънредно да се обмисли възможността Биткойн да достигне стойност от около $390,000 или повече до 2025 г. Тази оценка следва да се разглежда по-скоро като предположение, отколкото като окончателна прогноза, тъй като крипто пазарът остава силно волатилен и непредсказуем.

Оценяване на сценария за Биткойн

Макар че бъдещата траектория на цената на Биткойн е несигурна, концепцията “Number Go Up” (NGU) остава основен принцип в общността на криптовалутите. Схващането, че стойността на Биткойн последователно нараства с течение на времето, служи като основополагащо убеждение за много инвеститори и ентусиасти. То затвърждава идеята, че оскъдността на Биткойн, съчетана с нарастващо търсене, може потенциално да доведе стойността му до нови висоти.

Заключение

Постът в Twitter, подчертаващ историческата възвръщаемост след халвинг събитията на Биткойн, повдига интригуващи въпроси относно концепцията за намаляващата възвръщаемост. Липсата на ясна тенденция на намаляване, както се наблюдава от данните, оспорва конвенционалните предположения. Важно е обаче да се внимава при тълкуването на подобни данни, тъй като крипто пазарът е сложен и се влияе от множество фактори.

Въпреки че е рано да се установи окончателен модел, данните предполагат възможност за продължаване на растежа на възвръщаемостта след бъдещи халвинг събития. Спекулирането с бъдещата възвръщаемост, макар и със спекулативен характер, показва потенциал за значително повишаване на стойността на Биткойн.

Както при всяка инвестиция, изключително важно е да се придържате към предварително определен план и да вземате информирани решения въз основа на внимателен анализ и оценка на риска. Оценявайки потенциала за значителна възвръщаемост, също толкова важно е да се разберат основните принципи на Биткойн и неговото стойностно предложение отвъд обикновените парични печалби.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Мечките и биковете на път да пострадат тежко – какво да следим

Известен крипто анализатор предположи, че както ентусиастите, така и скептиците на Биткойн (BTC) са готови да се сблъскат с подвеждащ сигнал.

октомври 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Защо пазарът на криптовалути беше толкова “заспал” през септември

През септември крипто пазарът се представи слабо, като ключовите показатели като обеми, волатилност и отворен интерес (OI) останаха слаби през целия месец.

октомври 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Как рецесията може да бъде в полза на Биткойн

Глобалният макродиректор на Fidelity Investments, Юриен Тимер, предположи, че рецесията може да предизвика значителен скок в стойността на Биткойн (BTC).

октомври 1, 2023 11:00 2 мин. четене

Биткойн може да е решеието на хиперинфлацията – Робърт Кийосаки

Известният финансов експерт и автор на бестселъра “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки отново изрази своята увереност в Биткойн (BTC) и други активи като инструменти за борба с настоящата заплаха от хиперинфлация.

октомври 1, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.