НАЧАЛО Други

Ето на какво се дължи ускорената дедоларизация според Лин Олдън

май 29, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето на какво се дължи ускорената дедоларизация според Лин Олдън

Макроикономическият експерт Лин Олдън идентифицира два важни фактора, които подхранват вълната на дедоларизация.

В интервю за шоуто на Джей Мартин, Олдън обясни, че намаляването на доверието в американските държавни облигации сред другите държави е ключов фактор.

Макроспециалистът посочи, че доходността, предлагана от американските държавни ценни книжа, е по-ниска от инфлацията, което кара много държави да търсят алтернативни инвестиционни възможности.

През изминалата година дедоларизацията отбеляза забележимо ускорение, което се дължи главно на две фундаментални причини. Първо, след световната финансова криза и последвалите години множество държави стигнаха до извода, че инвестирането в американски държавни ценни книжа е непривлекателно.

Те не желаят да финансират правителството на САЩ, когато са изправени пред отрицателна реална доходност.

През цялата 2010 г. доходността на държавни облигации постоянно е по-ниска от инфлацията, докато доходността на държавните облигации с по-дълъг срок на погасяване плътно съответства на индекса на потребителските цени.

Тези активи се представиха по-слабо в сравнение с акциите, недвижимите имоти и други алтернативи. Вследствие на това много правителства предпочетоха да не подкрепят такива инвестиции.

Олдън подчерта още, че държавите се отклоняват от долара поради опасения, че правителството на САЩ може да изземе резервите им във всеки един момент. Според Олдън тези държави разбират, че съдбата на техните доларови резерви е в ръцете на няколко избрани политици във Вашингтон.

Държавната хазна и пазарът на долари функционират като разрешена счетоводна книга, което означава, че на отделни лица може да бъде отказан достъп до нея. Активите могат да бъдат едностранно конфискувани, макар и не произволно. През последните 50 години повечето държави по света преживяват периоди, в които по един или друг начин изпадат в немилост пред Вашингтон.

Вследствие на това много държави обмислят да намалят зависимостта си от долара и държавните ценни книжа, тъй като осъзнават, че малка група лица във Вашингтон има властта да замрази средствата им само с един жест.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.