НАЧАЛО Регулации

Германски регулатор отправя предупреждение към Coinbase

09.11.2022 9:34 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Германски регулатор отправя предупреждение към Coinbase

Германският регулаторен орган за финансовите пазари BaFin предупреди Coinbase за операциите ѝ в Германия след одит от Deloitte.

Регулаторът инструктира крипто борсата да въведе “подходяща” бизнес структура, след като одитът установи недостатъци в организационната структура на Coinbase в страната.

Естеството на порицанието на BaFin към Coinbase

Предупреждението има за цел да приведе дейността на Coinbase в Германия в съответствие с член 25А от германския Закон за банките, който определя предимно правила за “подходящо и ефективно управление на риска”, за да се гарантира, че предприятието е добре капитализирано.

Освен това въпросният закон очертава необходимостта от вътрешни правила за това как организацията се структурира със служители с подходящи нива на квалификация на всяка позиция. Той също така постановява, че финансова институция като банка трябва да разполага с процеси за идентифициране, управление и отчитане на рисковете.

Порицанието дойде в момент, когато бизнесът на Coinbase отчете загуби в размер на $545 милиона през третото тримесечие на 2022 г. Нейният основен двигател на приходите – спекулативната търговия, беше силно засегнат от поредицата от увеличения на лихвените проценти, въведени от Федералния резерв. Компанията също така съкрати 18% от работната си сила през юни 2022 г.

Стабилно управление на риска

Критиката на BaFin е изключително остра на фона на последиците от фалирали и изпаднали в несъстоятелност компании в пространството, които не са успели да правилно да управляват риска.

В публикация в блога си от юли Coinbase обясни, че Three Arrows Capital и Celsius са фалирали поради неадекватно управление на риска.

“Забележително е, че проблемите тук са били предвидими и всъщност са били специфични за кредитите, а не за криптовалутите по своя характер. Много от тези фирми бяха свръхзадлъжнели с краткосрочни задължения, несъобразени с по-дългосрочни неликвидни активи”, заяви компанията.

Coinbase извършва надлежна проверка на кредитния риск на контрагента и провежда стрес тестове на експозициите към риска на контрагента, според публикация в блога на компанията. Борсата също така разработва планове за смекчаване на последиците при непредвидени обстоятелства.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC): Търсенето в мрежата бележи плавен ръст


Към момента на публикуване BaFin не е оповестила публично одита на Deloitte.

Междувременно Coinbase и други борси все още не са разбрали как наскоро отложеният законопроект за пазарите на криптоактиви (MiCA) ще се отрази на борсите в ЕС. Борсите ще се надяват, че приемането на MiCA няма да доведе до регулации, които да усложнят спазването на изискванията.

Крипто борсите разочароват регулаторите в световен мащаб заради непрозрачните си организационни структури. Борси като Coinbase и Binance нямат официално седалище, което допълнително затруднява регулаторите.

Акциите на Coinbase спадат след новината за Binance и FTX

Акциите на Coinbase спаднаха с 12% след като на 8 ноември 2022 г. Binance обяви, че се е съгласила да закупи конкурента си FTX в резултат на кризата с ликвидността. Инвеститорите на Coinbase изглеждаха изплашени, че FTX, някога известна със спасяването на големи крипто фирми, преживя криза на ликвидността.

“Това показва, че ликвидността на крипто борсите може да бъде много непостоянна”, каза Дан Долев от Mizuho Securities.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Италия затяга законите за крипто сектора

Италия е готова да въведе строги мерки за борба с манипулирането на крипто пазара като част от по-широки усилия за засилване на надзора спрямо риска в сектора.

21.06.2024 11:23 1 мин. четене

Още един американски щат отмени лиценза на Binance.US

Binance.US, американският клон на крипто борсата Binance, в момента е изправен пред интензивен регулаторен контрол, който може да застраши позициите му на пазарa в САЩ.

21.06.2024 6:30 1 мин. четене

Индия глоби крипто борсата Binance с $2.25 милиона

Индийското звено за финансово разузнаване (FIU) наложи глоба на крипто борсата Binance в размер на 188.2 млн. рупии ($2.25 милиона) за предоставяне на услуги на индийски клиенти, без да са спазени разпоредбите на страната за борба с прането на пари (AML).

20.06.2024 16:00 1 мин. четене

Бразилия въвежда нови регулации за чуждестранните крипто бизнеси

Бразилия е проактивна в приемането на криптовалутите и световните крипто пазари, като на големите борси Binance, Coinbase, OKX и KuCoin се обръща по-сериозно внимание.

20.06.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.