НАЧАЛО Регулации

Г20 ще представи глобална крипто регулация през октомври

юли 11, 2022 16:38 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Г20 ще представи глобална крипто регулация през октомври

Съветът за финансова стабилност (СФС), в който влизат финансови служители и централни банкери от страните от Г-20, работи по представянето на глобални правила за криптовалутите до октомври тази година.

Регулациите, определени като „стабилни„, се наложиха поради неотдавнашните сътресения в сектора на криптовалутите, при които повечето инвеститори понесоха значителни загуби, съобщи Reuters на 11 юли. 

Преди да започне работа по разкриването на крипторегламенти, СФС в миналото се е фокусирал главно върху наблюдението на сектора.

„Провалът на даден пазарен участник, освен че налага потенциално големи загуби на инвеститорите и застрашава доверието на пазара, произтичащо от кристализирането на поведенчески рискове, може също така бързо да пренесе рискове към други части на екосистемата на криптоактивите“, заяви СФС.

Фокус върху стабилните монети 

Според СФС част от регулациите ще се съсредоточат главно върху предлагането на насоки за управление на стабилни монети. Това се случва след срива на екосистемата Terra (LUNA), който допринесе за сътресенията на криптопазара. 

„СФС ще докладва на финансовите министри и управителите на централните банки на Г-20 през октомври относно регулаторните и надзорните подходи към стабилните монети и други криптоактиви <…> Членовете на СФС се ангажират да използват правомощията за правоприлагане в рамките на правната рамка в тяхната юрисдикция, за да насърчават спазването на правилата и да предприемат действия срещу нарушенията“, добави СФС. 

Струва си да се отбележи, че макар да предлага регулации за криптосектора, СФС няма мандати за законотворчество. Нейните държави членки обаче могат да се ангажират с прилагането на предложените регламенти.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: От Уол Стрийт очакват, че Биткойн ще се срине до $10,000 – Bloomberg

Забележително е, че СФС си сътрудничи с други глобални агенции за разгръщане на единна регулаторна рамка за крипто пазарите. Структурата работи с Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) за публикуване на глобален план за регулиране до следващата година. 

Сътрудничеството между агенциите е свързано с трансграничния характер на криптовалутите. 

Въпреки че настоява за регулиране на криптовалутите, СФС твърди, че всички закони трябва да поддържат иновативния характер на сектора. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Русия иска да позволи трансгранични плащания с криптовалути

Съобщава се, че руското министерство на финансите и централната банка са постигнали съгласие по законопроект, който позволява трансгранични разплащания с криптовалути, като по този начин се отхвърля предишното противопоставяне на Банката на Русия.

септември 23, 2022 18:53 1 мин. четене

Coinbase се сдоби с лиценз за работа в Нидерландия

Coinbase получи регулаторно одобрение да оперира в Нидерландия, превръщайки се в първата голяма крипто борса, която успява да се справи с това начинание.

септември 23, 2022 16:18 1 мин. четене

Крипто лобисти се присъединяват към делото на SEC срещу Ripple

Групата ще се включи по делото, което Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) заведе през 2020 г. срещу Ripple Labs.

септември 22, 2022 21:17 1 мин. четене

Южна Корея иззе $168 милиона в крипто за неплатени данъци

Криптовалутните активи конфискувани от предполагаеми данъчни нарушители в Южна Корея през 2021 и 2022 г., възлизат на близо 260 милиарда южнокорейски вона ($184 милиона).

септември 22, 2022 17:39 1 мин. четене