НАЧАЛО Регулации

Г20 ще представи глобална крипто регулация през октомври

юли 11, 2022 16:38 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Г20 ще представи глобална крипто регулация през октомври

Съветът за финансова стабилност (СФС), в който влизат финансови служители и централни банкери от страните от Г-20, работи по представянето на глобални правила за криптовалутите до октомври тази година.

Регулациите, определени като „стабилни„, се наложиха поради неотдавнашните сътресения в сектора на криптовалутите, при които повечето инвеститори понесоха значителни загуби, съобщи Reuters на 11 юли. 

Преди да започне работа по разкриването на крипторегламенти, СФС в миналото се е фокусирал главно върху наблюдението на сектора.

„Провалът на даден пазарен участник, освен че налага потенциално големи загуби на инвеститорите и застрашава доверието на пазара, произтичащо от кристализирането на поведенчески рискове, може също така бързо да пренесе рискове към други части на екосистемата на криптоактивите“, заяви СФС.

Фокус върху стабилните монети 

Според СФС част от регулациите ще се съсредоточат главно върху предлагането на насоки за управление на стабилни монети. Това се случва след срива на екосистемата Terra (LUNA), който допринесе за сътресенията на криптопазара. 

„СФС ще докладва на финансовите министри и управителите на централните банки на Г-20 през октомври относно регулаторните и надзорните подходи към стабилните монети и други криптоактиви <…> Членовете на СФС се ангажират да използват правомощията за правоприлагане в рамките на правната рамка в тяхната юрисдикция, за да насърчават спазването на правилата и да предприемат действия срещу нарушенията“, добави СФС. 

Струва си да се отбележи, че макар да предлага регулации за криптосектора, СФС няма мандати за законотворчество. Нейните държави членки обаче могат да се ангажират с прилагането на предложените регламенти.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: От Уол Стрийт очакват, че Биткойн ще се срине до $10,000 – Bloomberg

Забележително е, че СФС си сътрудничи с други глобални агенции за разгръщане на единна регулаторна рамка за крипто пазарите. Структурата работи с Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) за публикуване на глобален план за регулиране до следващата година. 

Сътрудничеството между агенциите е свързано с трансграничния характер на криптовалутите. 

Въпреки че настоява за регулиране на криптовалутите, СФС твърди, че всички закони трябва да поддържат иновативния характер на сектора. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Глоба или затвор при неплащане на данъци за крипто транзакции в Индия

Индия запази рестриктивните си правила за данъчно облагане на криптовалутите от миналата година и през 2023 г., добавяйки последици за неспазване на разпоредбата относно данъка, удържан от източника (TDS).

февруари 4, 2023 19:00 2 мин. четене

Китай трябва да преразгледа крипто забраната, твърди бивш служител на КНБ

Бивш служител на централната банка на Китай призова страната да преразгледа строгите си рестрикции спрямо крипто сектора.

февруари 3, 2023 13:17 2 мин. четене

Хонгконг не включи алгоритмичните стабилни монети в регулаторната си рамка

Паричният орган на Хонгконг (HKMA) не включи алгоритмичните стабилни монети в регулаторната си рамка и ще изисква от всички емитенти на стабилни монети да подкрепят стойностите им с базови резервни активи по всяко време.

февруари 3, 2023 8:02 2 мин. четене

Филипинският регулатор на ценни книжа иска да регулира криптовалутите

Филипинският регулатор на ценни книжа ще въведе по-строги правила за криптовалутите, както и свързаните бизнеси и финансови продукти.

януари 30, 2023 13:03 2 мин. четене