Home

FTX: За клиентите вероятно няма да има обезщетение

17.11.2022 10:25 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
FTX: За клиентите вероятно няма да има обезщетение

Сам Банкман-Фрийд, бившият CEO на закъсалата борса за криптовалути FTX, се опитва да търси финансиране, за да спаси платформата. 

Въпреки това усилията са посрещнати със смесени емоции на фона на опасенията, че средствата верпятно ще бъдат използвани неправилно.

Според изследователя на Kaiko Конър Райдър ликвидните активи на криптоборсата не са толкова ликвидни, за колкото се представят. Към 16 ноември Райдър отбеляза, че “ликвидните” активи на FTX са били с дълбочина на офертите от 2%.

По-специално, изследователят посочи, че съвкупната дълбочина на заявките за Polkdadot (DOT), Pax Gold (PAXG) и TrueUSD (TUSD) е едва малко над $7 милиона. Това съответства на дълбочина на търсенето от 2% и показва, че тези криптовалути “вероятно трябва да бъдат класифицирани като неликвидни”.

Те притежават $28 милиона от DOT, $23 милиона от PAXG и $12 милиона от TUSD, които са класифицирали като ликвидни, според FT. 

От тази сутрин дълбочината на заявките от 2% за трите токена заедно е само $7.1 милиона – вероятно трябва да бъдат класифицирани като неликвидни.

Преди хакерската атака за $477 милиона FTX е разполагала с по-малко от $1 милиард в ликвидни активи, докато пасивите ѝ са били $9 милиарда. На 12 ноември известният разобличител от Youtube – Coffeezilla – отбеляза:

Ситуацията вече е значително по-лоша. Клиентите вероятно няма да получат нищо.

Индустрията на криптовалутите все още страда от шока от срива на FTX, преди това една от най-големите криптоборси, и от оставката на нейния главен изпълнителен директор. 

Към момента Сам Банкман-Фрийд търси финансиране, за да спаси платформата, като инициативата беше посрещната със смесени емоции поради опасения, че със средствата може да се злоупотреби (отново).

Създателят на Dogecoin (DOGE), Били Маркъс, изрази загриженост, че набирането на средства за спасяването на FTX ще даде възможност на Банкман-Фрийд да “извърши отново огромна измама”.

В допълнение редица известни личности са обсъждали мнението си за Банкман-Фрийд. Както отразихме, Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, беше едно от тези лица. Той заяви, че първата му среща с основателя на компанията е довела до значителен скептицизъм от негова страна.

На друго място Робърт Кийосаки, автор на книгата за лични финанси “Богат татко, беден татко”, е нарекъл Банкман-Фрийд “Бърни Мейдоф на крипто”.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Хакери експлоатират фалшиви връзки към Zoom, за да крадат криптовалути

Крипто измамниците стартираха нова фишинг атака, при която използват фалшиви връзки към Zoom, за да инсталират зловреден софтуер на компютрите на жертвите.

23.07.2024 15:01 1мин. четене

Брокер на FTX е осъден да върне милиони след злоупотреба със средства

Брокер на FTX с опит в делата на Mt Gox, Celsius и Voyager Digital е задължен да върне $1.9 милиона, след като е използвал присвоените средства за лична изгода и крипто инвестиции.

23.07.2024 8:00 1мин. четене

Хакерът, който атакува WazirX, продаде 5 милиона от този токен

Неотдавнашен пробив в сигурността на WazirX доведе до кражба на целия резерв от PUSH токени, държани на борсата.

22.07.2024 21:00 1мин. четене

Gemini и IRA Financial уреждат съдебен спор за кибератака през 2022 г.

Съобщава се, че Gemini, известна крипто борса, и IRA Financial Trust, платформа за самостоятелно управлявани пенсионни сметки, са уредили правен спор, свързан с кибератака през 2022 г.

22.07.2024 8:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.