НАЧАЛО Крипто Крими

FTX: За клиентите вероятно няма да има обезщетение

ноември 17, 2022 10:25 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
FTX: За клиентите вероятно няма да има обезщетение

Сам Банкман-Фрийд, бившият CEO на закъсалата борса за криптовалути FTX, се опитва да търси финансиране, за да спаси платформата. 

Въпреки това усилията са посрещнати със смесени емоции на фона на опасенията, че средствата верпятно ще бъдат използвани неправилно.

Според изследователя на Kaiko Конър Райдър ликвидните активи на криптоборсата не са толкова ликвидни, за колкото се представят. Към 16 ноември Райдър отбеляза, че „ликвидните“ активи на FTX са били с дълбочина на офертите от 2%.

По-специално, изследователят посочи, че съвкупната дълбочина на заявките за Polkdadot (DOT), Pax Gold (PAXG) и TrueUSD (TUSD) е едва малко над $7 милиона. Това съответства на дълбочина на търсенето от 2% и показва, че тези криптовалути „вероятно трябва да бъдат класифицирани като неликвидни“.

Те притежават $28 милиона от DOT, $23 милиона от PAXG и $12 милиона от TUSD, които са класифицирали като ликвидни, според FT. 

От тази сутрин дълбочината на заявките от 2% за трите токена заедно е само $7.1 милиона – вероятно трябва да бъдат класифицирани като неликвидни.

Преди хакерската атака за $477 милиона FTX е разполагала с по-малко от $1 милиард в ликвидни активи, докато пасивите ѝ са били $9 милиарда. На 12 ноември известният разобличител от Youtube – Coffeezilla – отбеляза:

Ситуацията вече е значително по-лоша. Клиентите вероятно няма да получат нищо.

Индустрията на криптовалутите все още страда от шока от срива на FTX, преди това една от най-големите криптоборси, и от оставката на нейния главен изпълнителен директор. 

Към момента Сам Банкман-Фрийд търси финансиране, за да спаси платформата, като инициативата беше посрещната със смесени емоции поради опасения, че със средствата може да се злоупотреби (отново).

Създателят на Dogecoin (DOGE), Били Маркъс, изрази загриженост, че набирането на средства за спасяването на FTX ще даде възможност на Банкман-Фрийд да „извърши отново огромна измама“.

В допълнение редица известни личности са обсъждали мнението си за Банкман-Фрийд. Както отразихме, Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, беше едно от тези лица. Той заяви, че първата му среща с основателя на компанията е довела до значителен скептицизъм от негова страна.

На друго място Робърт Кийосаки, автор на книгата за лични финанси „Богат татко, беден татко“, е нарекъл Банкман-Фрийд „Бърни Мейдоф на крипто“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери откраднаха близо $800,000 от общността на Azuki

Акаунтът в Twitter на водещия проект за незаменяеми токени (NFT) Azuki беше компрометиран в петък, в резултат на което бяха откраднати криптоактиви на стойност малко под $800,000.

януари 28, 2023 19:03 2 мин. четене

Хакери представящи се за Robinhood се опитаха да разпространят фалшив токен

Хакери проникнаха в профилите на Robinhood в социалните мрежи с цел да разпространят фалшив токен наречен RBH в Binance Smart Chain (BSC).

януари 27, 2023 11:07 1 мин. четене

Севернокорейски хакери свързани с кражбата на $100 милиона от Harmony

В понеделник ФБР потвърди, че Lazarus Group и APT 38 стоят зад кражбата на $100 милиона от блокчейн платформата Harmony през юни миналата година и са се опитали да изперат парите чрез протокола за поверителност RAILGUN.

януари 26, 2023 21:00 1 мин. четене

Европол задържа крипто на стойност над $19 милиона свързани с Bitzlato

Като част от мерките за правоприлагане, предприети срещу криптоборсата Bitzlato – Европол заяви, че са задържани крипто портфейли, в които има дигитални активи на стойност над $19 милиона.

януари 24, 2023 16:11 2 мин. четене