НАЧАЛО Други

FTX продава европейското си подразделение

26.02.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
FTX продава европейското си подразделение

FTX, крипто борсата, която беше изправена пред фалит, постигна решение относно европейското си подразделение, като ефективно върна контрола на първоначалните си собственици.

Съобщено от Reuters на 24 февруари, FTX се е съгласила да продаде FTX Europe обратно на първоначалните си основатели за сумата от $32.7 милиона, посочвайки предизвикателствата при намирането на алтернативни купувачи. Първоначално придобит като Digital Assets AG през 2021 г. за $323 милиона, швейцарският стартъп по-късно се трансформира във FTX Europe.

Преди да даде съгласието си за продажбата, FTX положи усилия да възстанови средствата, използвани при придобиването. Твърдейки, че покупката е била финансирана със средства на клиенти, и заявявайки, че цената на придобиване е прекомерно висока, борсата подаде съдебен иск.

Патрик Грун и Робин Мацке, основатели на стартъпа, отхвърлиха обвиненията и предявиха насрещен иск, като поискаха от FTX $256.6 милиона. Reuters разкри, че спорът е бил окончателно уреден на 21 февруари.

През ноември 2022 г. FTX Europe се забърка в подаването на молба по Глава 11 от страна на FTX в Съединените щати. След обявяването ѝ в несъстоятелност няколко крипто борси се надпреварваха да придобият европейското подразделение, стремейки се да получат част от регионалното пазарно господство на FTX.

Сред тези заинтересовани страни американската крипто борса Coinbase направи два опита за придобиване на FTX Europe: първо през ноември 2022 г., на фона на бурното падане на компанията майка, и отново през септември 2023 г. Други субекти, включително Trek Labs и Crypto.com, също проявиха интерес.

Продължителността на дейността на FTX Europe в региона е само осем месеца. През март 2023 г. компанията стартира уебсайт, позволяващ на европейските клиенти да заявяват тегления за първи път след обявяването на фалит.

Понастоящем FTX е близо до приключване на процедурата по несъстоятелност, като целта е да възстановят изцяло милиардите долари, дължими на нейните клиенти. Като част от усилията си да възстанови средствата на кредиторите, на 22 февруари компанията получи одобрение да продаде акции на стойност над $1 милиарда в AI компанията Anthropic.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.