Home

Финансовите предизвикателства пред новите правителства в Европа

08.07.2024 6:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Финансовите предизвикателства пред новите правителства в Европа Източник: https://www.wsj.com/economy/global/crushing-debts-await-europes-new-leaders-c2b31138?mod=economy_lead_story

Новоизбраните европейски правителства се сблъскват с трудни финансови ситуации и са натоварени със задачата да осъществяват реформи въпреки ограничените ресурси.

Държавният дълг е близо до най-високите си нива от няколко десетилетия както във Франция, така и в Обединеното кралство, където последните избори доведоха до ново ръководство. Държавните разходи и бюджетните дефицити остават над равнищата отпреди пандемията, икономическият растеж е слаб, разходите по заемите нарастват, а изискванията към публичните средства се увеличават.

Икономистите предполагат, че ще са необходими фискални ограничения – чрез намаляване на разходите или по-високи данъци. Политическите лидери обаче не са подготвили избирателите за такива мерки, а вместо това обещават нови амбициозни планове.

Във Франция крайнодясното Национално обединение, което се очаква да получи най-много места в парламента, предложи намаляване на данъците и отмяна на увеличаването на пенсионната възраст, докато левият Нов народен фронт има още по-амбициозна програма, включваща замразяване на цените и увеличаване на минималната работна заплата, без да се ангажира с дефицита. Доходността на държавните облигации на Франция рязко нарасна, а през май Standard & Poor’s понижи рейтинга на държавния дълг.

Във Великобритания Лейбъристката партия, която разполага с историческо мнозинство, планира да увеличи разходите за обществени услуги като Националната здравна служба, макар че предложенията им остават умерени. Институтът за фискални изследвания разкритикува основните партии, че отбягват трудните фискални решения.

По данни на Международния валутен фонд публичният дълг в Обединеното кралство е нараснал до 104% от БВП, а във Франция – до 112% от БВП. Дори традиционно консервативната във фискално отношение Германия премина от бюджетен излишък към дефицит, като коалицията на канцлера Олаф Шолц наскоро постигна споразумение относно бюджета, който има за цел да стимулира икономическия растеж и военните разходи.

САЩ са изправени пред още по-голямо предизвикателство, тъй като държавният им дълг възлиза на 123% от БВП. Въпреки това политическият натиск за справяне с дефицита е слаб благодарение на стабилния икономически растеж и резервния статут на долара, който прави американските облигации по-привлекателни за инвеститорите.

В исторически план високите равнища на държавния дълг са били редуцирани чрез силен икономически растеж и съкращаване на военните разходи, но настоящите обстоятелства затрудняват подобни мерки. Увеличените публични разходи за здравеопазване и пенсии поради застаряващото население вероятно ще нараснат още. Това поражда опасения, че в крайна сметка инвеститорите може да се поколебаят да купуват държавни облигации.

Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони засега избягва реакциите на инвеститорите, като умерено ограничава плановете за разходи, но според проучване на Световния икономически институт в Кил дългосрочното икономическо въздействие на популистките правителства обикновено е отрицателно, с по-висок дълг и инфлация и по-нисък ръст на БВП.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Джъстин Сън реагира на твърденията за лонг позицията му в Биткойн

Джъстин Сън, основател на TRON (TRX) и главен съветник на Huobi, отговори на слуховете за инвестициите си в Биткойн в публикация в социалните мрежи.

12.07.2024 19:30 1мин. четене

Крипто търговията ще надхвърли $100 трилиона до края на годината според доклад

Глобалната търговия с криптовалути е на прага на значителен ръст, като прогнозите на CoinWire сочат, че до края на 2024 г. обемът на сектора ще надхвърли $108 трилиона.

12.07.2024 19:00 1мин. четене

БРИКС: Страни от съюза ще изпреварят икономиката на САЩ до 2075 г. според Goldman Sachs

Goldman Sachs прогнозира, че до 2075 г. членки на БРИКС ще притежават едни от най-големите икономики в света. 

12.07.2024 18:30 1мин. четене

Сенатори настояват за забрана на търговията с акции от членовете на Конгреса

Група двупартийни американски сенатори се застъпи за законодателство, което да попречи на членовете на Конгреса да търгуват с акции.

12.07.2024 17:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.