Home

БРИКС: Световната банка призна икономическия растеж на Русия

07.07.2024 11:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Световната банка призна икономическия растеж на Русия

Неотдавнашното обявяване на Русия за страна с високи доходи от Световната банка предизвика дискусии за ролята на Биткойн (BTC) за това постижение.

Икономическият напредък на страната, дължащ се на чувствителното нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението с 11.2% през изминалата година, доведе до нейното издигане до статута на държава с по-висок среден доход.

Този ръст бе подкрепен от значителния ръст в търговията (+6.8%), финансовия сектор (+8.7%) и строителството (+6.6%). Тези фактори допринесоха за увеличение на реалния БВП с 3.6% и на номиналния БВП с 10.9%.

Въпреки че е изправена пред строги западни санкции, Русия се превърна в четвъртата по големина икономика в света по паритет на покупателната способност, като сега се изравнява с водещи западни държави като САЩ и тези от Западна Европа, които й наложиха санкции заради конфликта в Украйна.

Междувременно Украйна също преживя икономическо подобрение, преминавайки от статут на държава с по-нисък среден доход към статут на държава с по-висок среден доход по данни на Световната банка.

Забележително е, че на фона на тези санкции Русия проявява все по-голям интерес към криптовалутите. Дискусиите между официални лица, включително министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров, показват предстоящо легализиране на криптовалутите за разплащателни цели, като продължават усилията за тяхното ефективно регулиране.

Освен това участието на Русия в групата БРИКС подчерта стремежа ѝ към алтернативни валути за международни разплащания, които потенциално могат да оспорят господството на американския долар. Биткойн се превръща в тема от особен интерес в рамките на дискусиите на БРИКС, насочени към намаляване на зависимостта от традиционните фиатни валути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Шефът на Tether посочи решението на днешните проблеми с прекъсванията на мрежите

По-рано бе съобщено, че значителна техническа неизправност в централизирания софтуер на CrowdStrike е причинила широкомащабни смущения, които са засегнали множество сектори и са довели до син екран на смъртта (BSOD) на компютри с Windows в световен мащаб. Този инцидент наруши услугите и бизнеса в целия свят.

19.07.2024 21:00 1мин. четене

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Биткойн проби $66,000 и продължава да върви нагоре

Биткойн (BTC) отново се върна на бичия път, като се приближи до ключовата бариера от $70,000.

19.07.2024 19:03 1мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.