НАЧАЛО Други

Европа се насочва към крайнодесните партии – финансови пазари страдат

11.06.2024 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа се насочва към крайнодесните партии – финансови пазари страдат

Европейските финансови пазари усещат напрежението от последните избори за Европейски парламент, а инвеститорите разтревожено наблюдават резултатите.

Изборите, които определиха 720 членове на парламента, донесоха голяма промяна в политиката около ключови държави. Въпреки че десноцентристките, лявоцентристките и либералните групи все още държат по-голямата част от местата, крайнодесните партии отбелязват голям напредък.

В страни като Франция и Германия се появиха крайнодесни претенденти със значителни последователи. Например френската партия Национално обединение, водена от Марин льо Пен, се справяше забележително добре — надминавайки центристкия съюз на президента Макрон.

Учудващо, но въпреки този успех Макрон все пак свика предсрочни избори. Това добавя друго измерение към политическата несигурност преди домакинството на Франция на Олимпийските игри.

Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц претърпя обрат в Германия, изоставайки доста от крайнодясната Алтернатива за Германия. В Италия крайнодясната партия “Братя на Италия” беше най-големият победител във вота, което даде на премиера Джорджия Мелони значителна свобода на действие да запази и укрепи позицията си.

Европа е изправена пред критични предизвикателства. Страните членки трябва да работят заедно по основни въпроси като зеления преход, както и технологичното развитие. Изместването вдясно може да затрудни нещата за законодателството. Обявяването на Макрон за предсрочни избори във Франция и потенциалните политически промени в Германия допринасят за несигурната среда.

Еврото стабилно се понижи спрямо щатския долар. В Европа акциите се сринаха. По-специално френските акции претърпяха големи загуби. Големи банки като Societe Generale и BNP Paribas също бяха засегнати от политически рискове, свързани с тези избори.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Топ американска банка разкрива интегрирането на AI за големите си инвеститори

Акцентът на плана на банката бе даден от Ребека Хил, ръководител на отдела за управление на богатството в Morgan Stanley в Австралия.

13.06.2024 11:00 2 мин. четене

БРИКС: Съюзът с исторически ход, който ефективно зарязва долара

Алиансът БРИКС обяви споразумение с няколко държави извън съюза за уреждане на търговските сделки в техните национални валути, заобикаляйки използването на долара.

13.06.2024 10:00 1 мин. четене

Ето какво показват данните за инфлацията в Китай

Потребителските цени в Китай се отбелязаха леко увеличение през май, като Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 0.3% на годишна база, почти същото като през април.

13.06.2024 8:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.