НАЧАЛО Регулации

Европа налага нови правила срещу прането на пари за крипто компаниите

17.01.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа налага нови правила срещу прането на пари за крипто компаниите

Европейският банков орган (ЕБО) предприе важни стъпки за разширяване на своите насоки за борба с прането на пари (AML) и финансирането на тероризма (CTF), като сега те обхващат и доставчиците на услуги за криптоактиви (CASP).

Това решение отразява ангажимента на Европейския съюз за ограничаване на злоупотребата с криптоактиви в незаконни финансови дейности.

Насоките на ЕБО са насочени конкретно към отличителните рискове, свързани с криптоактивите, като например възможностите им за бърз трансфер и функциите, които потенциално могат да анонимизират потребителите, като по този начин увеличават риска от пране на пари и финансиране на тероризма. Насоките предоставят на CASP структурирана рамка за ефективно идентифициране и оценка на тези рискове.

На CASP се препоръчва да проучат задълбочено различни аспекти на своите операции в отговор на тези предизвикателства. Това включва внимателно проучване на клиентската им база, видовете предлагани криптопродукти, каналите за доставка и географските местоположения на операциите им. Идентифицирането на уязвимостите в тези области е от решаващо значение за разбирането и намаляването на потенциалните рискове.

За да се подобрят стратегиите за намаляване на риска, в насоките се подчертава използването на инструменти за блокчейн анализ. Този подход има за цел да засили защитните механизми на CASP срещу потенциални злоупотреби за изпиране на пари или финансиране на тероризма.

В насоките на ЕБО се признава взаимосвързаното естество на финансовия сектор, което се простира отвъд CASP, за да обхване други кредитни и финансови институции, които имат експозиция към криптоактиви или взаимодействат с CASP. В насоките се подчертава повишеният риск, когато тези институции взаимодействат с неоторизирани CASP.

За да се противодейства на този риск, в насоките се предлага всеобхватен подход, осигуряващ съгласувана стратегия в целия финансов пейзаж. Този подход има за цел да хармонизира прилагането на основани на риска стратегии за борба с прането на пари и AML в целия ЕС, като създаде единен фронт срещу финансовите престъпления в региона.

Регулиране на пазара на стабилни монети

Във връзка с това ЕБО по-рано установи всеобхватни правила за регулиране на пазара на стабилни монети. Този стратегически ход има за цел да изгради надеждна рамка за стабилните монети, като изисква от емитентите да поддържат минимални стандарти за капитал и ликвидност.

Основната цел на тези правила е защитата на инвеститорите, като се задължават емитентите на стабилни монети да поддържат достатъчни резерви, за да се предотвратят потенциални кризи и да се осигури стабилна основа за сектора на стабилните монети. Регулациите на ЕБО имат за цел да намалят рисковете и да повишат доверието на инвеститорите в този процъфтяващ сектор на крипто пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

11.04.2024 17:15 3 мин. четене

Как се отразяват европейски крипто закони върху пазарите

Регламентът на Европейския съюз за криптоактивите, приет през 2023 г., който трябва да влезе в сила до края на годината, все още не е довел до увеличаване на деноминираните в евро крипто транзакции, според регулатора на ценни книжа на блока.

11.04.2024 17:00 2 мин. четене

Икономиките по света започват да регулират криптовалутите – но САЩ изостават

Според Фариар Ширзад, главен директор по политиките в Coinbase, Съединените щати изостават от другите големи държави в създаването на ясни правила за криптовалутите.

08.04.2024 10:00 1 мин. четене

Binance с нови мерки за ограничаване на регистрации без KYC

Крипто борсата Binance обяви по-строги протоколи за опознаване на клиента (KYC). От 20 април непроверените потребители, които не разполагат с необходимата KYC информация, ще губят достъп до своите подсметки, създадени в рамките на програмата Binance Link.

05.04.2024 16:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.