НАЧАЛО Други

Ето защо Чехия и Словакия искат да продължат да използват руски петрол

05.12.2023 12:11 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето защо Чехия и Словакия искат да продължат да използват руски петрол

Виктор Орбан категорично се противопоставя на увеличаването на подкрепата на ЕС за Украйна, като настоява за изключване на обсъжданията относно членството на Украйна в ЕС и увеличаването на бюджета от предстоящата среща на върха на лидерите, позовавайки се на очаквания провал.

Заплетеността на санкциите на ЕС срещу Русия се засилва от исканията на Чешката република и Словакия за удължаване на срока за използване на руски петрол. Това изключение, което досега позволяваше на Словакия да продава рафинирани руски петролни продукти, е обект на обсъждане. Словакия и Чешката република твърдят, че прекратяването на това изключение може да предизвика недостиг и повишаване на цените в Централна Европа.

Полша и балтийските държави обаче се противопоставят на това удължаване, като се застъпват за пълно спиране на сътрудничеството между държавите от ЕС и Русия в търговията с петрол, най-вече за да се повлияе на военния бюджет на Русия за операциите в Украйна.

Slovnaft, рафинерията в Братислава, собственост на унгарската група MOL, е изправена пред възможността да спре износа на забранени продукти, ако изключението не бъде удължено.

Служителите на Комисията, участващи в преговорите за пакета от санкции, изразяват увереност, че съпротивата срещу удължаването няма да провали цялостния план. Преминаването от руски тежък суров петрол към по-леки алтернативи от други държави се оказа предизвикателство за Slovnaft, което доведе до закъснения и разходи, надхвърлящи €200 милиона.

Усилията на чешкото правителство да заобиколи зависимостта от петролопровода “Дружба“, като подобри връзката между средиземноморското пристанище и Централна Европа, продължават, но няма да приключат преди следващата година. Междувременно Германия се бори със значителен дефицит в държавния бюджет, утежнен от намалените инвестиции на частния сектор през следващите години.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.