НАЧАЛО Други

БРИКС: 20 нови държави са готови да се присъединят към алианса

05.12.2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 20 нови държави са готови да се присъединят към алианса

Посланикът на Южна Африка Анил Сооклал сподели в неотдавнашно интервю, че 20 нови държави са изразили официално интереса си да се присъединят към коалицията БРИКС.

Това развитие последва поканата на шест държави – Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, Иран, Египет и Етиопия – към блока през август миналата година. Аржентина обаче може да реши да не приеме поканата за присъединяване към БРИКС, като по този начин евентуално се откаже от участие в алианса.

Забележките на Сооклал подсказват за нарастващ интерес от страна на няколко развиващи се страни да станат част от БРИКС. Тези държави проучват начини да подкрепят местните си валути, като се откажат от използването на щатския долар в световната търговия.

Глобалната тенденция към дедоларизация набира скорост, тъй като развиващите се страни се стремят да намалят зависимостта си от щатския долар. БРИКС, като значим участник, представлява възможност за установяване на нов глобален ред, който да оспори традиционното финансово господство на Запада и САЩ. Следователно има вероятност в обозримо бъдеще стойността на щатския долар да намалее:

Сооклал заяви:

Повече от 20 държави официално се обърнаха към БРИКС с молба за членство.

Допълнителен брой са потърсили неофициално информация за присъединяване към БРИКС. Този голям интерес потвърждава положителната роля на БРИКС в защита на развиващия се свят.

Освен това посланикът подчерта, че БРИКС предвижда по-нататъшно разширяване:

Макар да постигнахме съгласие за шест нови членове, БРИКС работи на базата на консенсус. Президентът Рамафоса отбеляза, че тази първоначална фаза на разширяване не бележи края.

Сооклал разкри още, че Пакистан също са подали заявление за членство в БРИКС:

Независимо дали става въпрос за Пакистан или за друга държава, многобройни страни се обърнаха към нас официално и този въпрос ще бъде разгледан от външните министри и лидерите въз основа на консенсус.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Доларът доминира, но движението срещу валутата не може да се спре

Огромното значение на щатския долар в световните парични и икономически рамки след края на Втората световна война е безспорно.

22.02.2024 7:00 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.