НАЧАЛО Други

Ето коя държава има най-голяма полза от разширяването на БРИКС

октомври 26, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето коя държава има най-голяма полза от разширяването на БРИКС

През август миналата година, по време на срещата на върха на БРИКС, шест държави получиха официална покана да се присъединят към алианса.

Сред тях бяха Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Аржентина, Иран и Етиопия. Въпреки това, вземането на това решение не беше лесно за блока, като Китай изигра ключова роля в убеждаването на другите държави от БРИКС да приемат това разширяване.

Китай, като доминираща сила в Азия, беше важен поддръжник на разширяването на блока БРИКС. Не е изненадващо, че според мнозина Китай ще спечели най-много от това разширяване. Страната разглежда БРИКС като ценен инструмент за взаимодействие с глобалния Юг и за противодействие на влиянието на САЩ.

Брайън Харт, учен от Оксфордския университет по политика, повдигна подходящи въпроси относно предимствата, които Китай извлича от участието си в БРИКС.

Преди срещата на върха на БРИКС китайският дипломат Ван И характеризира БРИКС като “най-главната платформа за сътрудничество между нововъзникващите пазари и развиващите се страни“.

По-нататък Харт отбеляза, че китайските официални лица са използвали идеята за разширяване като възможност за установяване на контакти с представители на други държави за стартиране на нови инициативи. По време на срещата на БРИКС дипломатът И взе участие в срещи на четири очи с лидери от десет държави, включително Бангладеш, Куба, Етиопия и Иран.

Харт също така разгледа гледната точка на Пекин за БРИКС като важен инструмент за противодействие на глобалното влияние на Г-7. За да се представи контекстът, Г-7 включва най-големите демократични и развити икономики: Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати.

Макар че БРИКС се фокусира основно върху дедоларизацията, тя се стреми да ограничи и господстващото положение на някои държави от Г-7 в световен мащаб, особено по отношение на търговията и пазарното влияние.

Освен увеличаването на влиянието, разширяването на БРИКС доведе до над 10 % увеличение на общия БВП на групата в световен мащаб. Макар че той все още не достига общия БВП на Г-7, разликата е намаляла значително с няколко трилиона.

С включването на Саудитска Арабия и ОАЕ се засилва контролът върху световните енергийни доставки. Това допълнение е от особена полза за Китай, който е най-големият потребител на енергия в световен мащаб.

Нещо повече, Харт твърди, че размерът и влиянието на Китай правят невъзможно пренебрегването му от страните от БРИКС.

Освен това, според мнозина ако блокът реши да предприеме ново разширяване, Китай несъмнено ще има значително влияние в процеса на вземане на решения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.