НАЧАЛО Други

Ето какво тежи най-много на икономиката на Китай

06.05.2024 19:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво тежи най-много на икономиката на Китай

Най-новото тримесечно проучване на централната банка в Китай показва, че домакинствата продължават да изпитват затруднения поради отслабения пазар на труда, което води до сравнително ниски разходи за потребление, тъй като хората са склонни да дават приоритет на спестяванията.

Това представлява продължаващо предизвикателство за политиците, които се надяваха, че вътрешното потребление ще бъде двигател на икономиката след Ковид пандемията, стремейки се към целеви растеж от около 5% през тази година.

Проучването, в което участваха 20,000 жители на 50 града, установи, че 46.5% от тях са определили ситуацията на пазара на труда в периода януари-март като „нестабилна“ и „несигурна“, като за много от тях е било трудно да си осигурят работа. Едва 10.5 процента съобщават за лесно намиране на работа или за подобряване на условията на заетост през този период.

Освен това отделно проучване сред предприемачите показа, че близо 42% възприемат макроикономическите основи като работни места, предлагане и търсене като охлаждащи се, с очаквания за по-малко поръчки.

Стабилността на доходите продължава да буди безпокойство, тъй като почти 70% от жителите на градовете съобщават за непроменени доходи, а над 17% отбелязват намаление. Вследствие на това около 62% изразиха намерения да увеличат спестяванията си, което отразява леко повишение спрямо предходното тримесечие.

Проучването също така подчерта потиснатата покупателна способност на населението, като по-малко от една четвърт от анкетираните предпочитат да харчат повече, което съответства на данните от предходното тримесечие.

Що се отнася до пазара на недвижими имоти, мнозинството от анкетираните очакват стабилни цени през следващото тримесечие въпреки предизвикателствата, като спада на пазара и слабото вътрешно търсене.

Въпреки че през първото тримесечие Китай отчете икономически растеж от 5.3%, което съответства на целта за 2024 г., предизвикателствата продължават да съществуват, включително забавянето на пазара на имоти и слабото вътрешно търсене. Джан Живей, президент и главен икономист на Pinpoint Asset Management, подчерта, че макар фискалните политики да са станали по-активни, тяхното въздействие върху икономиката, особено за стимулиране на вътрешното търсене, може да отнеме време, за да се материализира.

Потреблението е двигател на близо три четвърти от растежа през периода януари-март, докато инвестициите и нетният износ допринасят съответно с около 12% и 14.5%.

Младежката безработица продължава да буди сериозно безпокойство, като от тазгодишния централен фискален бюджет са заделени около 68 милиарда юана за подкрепа на създаването на работни места и предприемачеството.

Шън Лаюн, заместник-ръководител на Националното статистическо бюро, подчерта важността на решаването на проблема с младежката безработица, особено при последните данни, показващи повишаване на равнището на безработица във възрастовата група от 16 до 24 години.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Очаква се важно съобщение, което може да бъде проблем за долара

Финансов експерт прогнозира важно съобщение, което може да окаже огромно влияние върху щатския долар. Всъщност се очаква, че на предстоящото събитие алиансът БРИКС ще ускори усилията си за дедоларизация.

30.05.2024 10:30 1 мин. четене

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.