НАЧАЛО Други

Ето какво спаси икономиката на Америка през 2024 година

03.05.2024 10:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво спаси икономиката на Америка през 2024 година

През 2024 г. американската икономика бързо излиза от рецесията, причинена донякъде от Ковид пандемията, предизвиквайки ново усещане за оптимизъм.

До затварянето на борсата в сряда индексът Dow Jones Industrial Average се покачи до нови върхове, достигайки 37,903, а Nasdaq също се покачи до 15,605, което показва положителна траектория за американските капиталови пазари.

Въпреки че растежът на БВП през първото тримесечие от 1.6% беше по-бавен в сравнение с 2023 г., той отразява продължаващата икономическа активност. Интересното е, че заможните американци сега са основният двигател на икономическия растеж, възползвайки се от по-високата възвръщаемост на държавните облигации, засилвайки потребителските разходи, особено в сектори като развлеченията, здравеопазването и пътуванията.

Устойчивото нарастване на потребителските разходи, до голяма степен стимулирано от по-възрастните американци, допринася за икономическия растеж. Увеличените им разходи, подхранвани от ръста на пазарите на недвижими имоти и акции, ги направиха по-малко чувствителни към усилията на Федералния резерв да контролира инфлацията чрез корекции на лихвените проценти по кредитите.

Източник: Бюро за икономически анализи на САЩ, 25 април 2024 г.

Освен това “ефектът на богатството“, при който потребителите се чувстват по-уверени да харчат с нарастването на стойността на жилищата и акциите, изигра решаваща роля за стимулиране на икономическата активност. Въпреки значителното нарастване на богатството в различните класове активи обаче икономиката е изправена пред несигурност по отношение на способността си да поддържа инерцията, като същевременно управлява инфлационните рискове.

Първоначалната оценка за растежа на БВП през първото тримесечие от 1.6% предполага по-умерена експанзия от очакваното, повлияна от фактори като намалените разходи на федералното правителство и увеличения внос.

Въпреки че Федералният резерв се стреми към “меко приземяване“, за да предотврати рецесия, като същевременно контролира инфлацията, текущите данни повдигат въпроси относно устойчивостта на икономическия растеж и управлението на инфлацията. През следващите месеци се очаква допълнителна актуализация на данните за растежа на БВП от Бюрото за икономически анализи на САЩ, която ще даде повече информация за траекторията на икономиката.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.