НАЧАЛО Други

Ето какво доведе до сривът на FTX, според директора на BlackRock

01.12.2022 17:45 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво доведе до сривът на FTX, според директора на BlackRock

По време на срещата Dealbook 2022 на New York Times, Лари Финк, главният изпълнителен директор на най-голямата компания за управление на активи в света BlackRock сподели, че според него причината за неуспеха на FTX е, че тя е създала свой собствен токен, който е централизиран и следователно противоречи на целия етос на криптовалутите.

Финк заяви в сряда, че BlackRock са инвестирали $24 милиона във FTX преди крипто борсата да се срине, според информация на Reuters.

Той също така каза, че изглежда сякаш в FTX е имало неправомерни действия, но не пожела да спекулира дали BlackRock и компанията за рисков капитал Sequoia, която беше инвестирала $214 милиона в FTX и оттогава е намалила тази сума до нула, са били подведени от фалиралата крипто борса.

FTX дължи на 50-те си най-големи кредитори повече от $3 милиарда, а общият брой на кредиторите възлиза на приблизително 1 милион. Фирмата подаде молба за защита от фалит по-рано този месец, след като се разпадна в поредица от събития, като например появата на информация за баланса на Alameda Research, търговска фирма, свързана с FTX.

Токените на централизираните борси като Binance Coin на Binance и Cronos на Crypto.com представляват над $57 милиарда от общата пазарна капитализация на криптопазара от $862 милиарда. Финк сподели, че все още е скептичен към тези токени и смята, че “повечето от тези компании [контролиращи токените] няма да съществуват“.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво ще се случи с криптоборсите след срива на FTX?


По-късно в интервюто с журналиста от NYT Андрю Соркин Финк заяви, че макар да вижда борсово търгуваните фондове (ETF) като причина за предишната еволюция на инвестирането, той вярва, че токенизацията ще стои зад следващата, отбелязвайки:

Вярвам, че следващото поколение пазари, следващото поколение ценни книжа ще бъде токенизацията на ценни книжа.

След това той се спря на някои от потенциалните ползи от токенизацията като предположи, че тя ще промени екосистемата на инвестиране, тъй като вместо да се доверява на банките, ще бъде възможен “мигновен сетълмент” в споделените счетоводни книги, които показват всеки собственик и продавач на ценни книжа.

Помислете за мигновения сетълмент [на] облигации и акции, без посредници – ще намалим таксите още по-драстично“, обясни той.

BlackRock е активен инвеститор в криптоиндустрията от 2020 г. насам. Последният ѝ ход беше разкрит на 3 ноември, в който гиганта обяви, че ще управлява резервния фонд на емитента на USD Coin (UDSC) Circle.

Междувременно, на 27 септември, корпорацията обяви стартирането на ETF, който дава на инвеститорите експозиция към 35 компании, свързани с блокчейн.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Глоба за милиарди заплашва Microsoft в Европа

На Microsoft може да бъде наложена глоба в размер до 1% от годишните ѝ приходи в Европейския съюз, ако не отговори на искане за предоставяне на информация до 27 май.

19.05.2024 21:00 2 мин. четене

6 съвета за търговията с криптовалути

През последните години криптовалутите спечелиха значително внимание и популярност. Тези дигитални активи предлагат редица предимства пред традиционните валути, като например по-голяма сигурност и неприкосновеност на личните данни, по-ниски такси за транзакции и децентрализиран контрол.

19.05.2024 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.