НАЧАЛО Други

Ето какво ще е бъдещето на долара – J.P. Morgan

септември 7, 2023 19:58 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво ще е бъдещето на долара – J.P. Morgan

JP Morgan, водещата световна банка и финансова институция, направи анализ на усилията за дедоларизация, предприети от някои държави.

Доминиращата позиция на щатския долар като основна резервна валута в света е изправена пред потенциално предизвикателство, тъй като според мнозина държавите от БРИКС все повече избират местни валути при търговските разплащания.

В неотдавнашен доклад, озаглавен “Дедоларизация: Губи ли долара доминацията си” Александър Уайз, ключова фигура в отдел “Стратегически проучвания” на банката, определи китайския юан като основен претендент, който се стреми да се конкурира с американския долар.

В доклада се очертават два вероятни сценария, които потенциално биха могли да подкопаят статута на щатския долар като доминираща световна резервна валута. Първият сценарий предвижда глобален финансов спад, който да доведе до загуба на стабилността на щатския долар на международните пазари.

Вторият сценарий би могъл да бъде предизвикан от външни фактори, възникнали извън САЩ, при които други държави да подкрепят собствените си валути като жизнеспособни алтернативи за транзакции.

Ако други валути предложат усещане за сигурност и стабилност в моменти, когато щатският долар се колебае, това може да проправи пътя за намаляване на господството на зелените пари. Въпреки това JP Morgan подчертаха, че и двата сценария ще трябва да се съчетаят, за да представляват сериозно предизвикателство за щатския долар.

Според информацията първият сценарий включва неблагоприятни събития, които подкопават възприеманата сигурност и стабилност на щатския долар, както и по-широката позиция на САЩ като водеща икономическа, политическа и военна сила в света.

Вторият фактор е свързан с положителни събития извън САЩ, които повишават доверието в алтернативните валути, като икономическите и политическите реформи в Китай например.

Вероятността тези две събития да се съчетаят по такъв начин обаче остава малка. Американският долар запазва позицията си на де факто върховна валута, а китайският юан не представлява значителна заплаха за нея. Следователно според JP Morgan детронирането на щатския долар от блока БРИКС изглежда малко вероятно в обозримо бъдеще.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Една от новите членки обяви нови амбициозни финансови проекти

След поканата да се присъедини към блока БРИКС Иран наскоро обяви над 50 финансови проекта, които се осъществяват с други членове на алианса. 

октомври 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “Ето какво ще е бъдещето на долара – J.P. Morgan”
  1. Съдбата на долара не е много ясна, но съдбата на държавите от БРИКС е напълно ясна и тя е пълен крах.

    • Дрън, дрън! И затова БВП на БРИКС стана по-голямо от това на Г-7. П.П. Какво сте се хванали за този долар!?! Като мъртъв за свещ. Да мре бе! Какво Ви пука!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.