НАЧАЛО Други

Очаква ни рецесия през пролетта – предупреждение от Дейвид Розенберг

септември 7, 2023 19:16 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Очаква ни рецесия през пролетта – предупреждение от Дейвид Розенберг

Дейвид Розенберг прогнозира значителен спад в икономиката на САЩ, като очаква срив на S&P 500 с 25% или повече до пролетта.

Говорейки в подкаста WTFinance, той заяви, че ако рецесията не се материализира до първото тримесечие на следващата година, открито ще признае грешката си и ще признае, че бизнес цикълът не е спрял.

Постъпката на Федералния резерв да повиши лихвените проценти от близо нула до над 5% от миналата пролет има за цел да противодейства на историческите нива на инфлация.

Забележително е, че краткосрочните държавни облигации сега носят по-висока доходност от дългосрочните държавни облигации, което показва, че Уолстрийт очаква свиване на икономиката, което поражда очаквания за бъдещо намаляване на лихвените проценти от страна на Фед.

Според Розенберг историята показва, че икономиката никога не е преминавала през цикъл на затягане на лихвените проценти от страна на Фед с обърната крива на доходността, без да изпита рецесия.

Розенберг определи американския потребител като “зайчето енергетик”, като подчерта устойчивите му навици за харчене през последните няколко години. Той обаче предупреди, че спестяванията им, увеличени от мерките за стимулиране, са на път да се изчерпят.

Освен това, предвид възобновяването на изплащането на студентски дългове и признаците на потребителски стрес, като например увеличаването на просрочените плащания по кредитни карти, той смята, че рецесията на потребителите е неизбежна, като единственият въпрос е каква ще бъде нейната тежест.

Бившият главен северноамерикански икономист в Merrill Lynch също така прогнозира увеличаване на безработицата и забавяне на растежа на заплатите, когато се прояви пълният ефект от повишаването на лихвените проценти от страна на Фед. Той подчерта, че настоящият икономически спад не е отчетен в текущите цени на активите, което може да доведе до нежелан шок за инвеститорите през следващите месеци.

Розенберг изтъкна, че в исторически план фондовият пазар преживява 30% спад по време на рецесия. Той изчисли, че S&P 500 може да спадне с около 25% от сегашното си ниво до около 3,400 пункта, което е с около 30% по-ниско от пика му от над 4,800 пункта в началото на 2021 г.

Що се отнася до неотдавнашното покачване на цените на жилищата, Розенберг го отхвърли като индикация за “изключително бавен”, а не за здравословен жилищен пазар. Потенциалните купувачи се колебаят дали да плащат почти рекордни цени и да се ангажират с ипотечни кредити на фона на повече от двукратното увеличение на лихвените проценти от началото на предходната година.

Продавачите също се въздържат от обявяване на жилищата си, тъй като не желаят да се откажат от благоприятните ипотечни лихви, които са си осигурили, и се колебаят дали да не направят прекалено големи разходи за следващия си имот.

Розенберг отбеляза, че сегашният пазар, на който инвеститорите предполагат, че следващата година ще бъде също толкова благополучна, колкото и настоящата, отразява периода преди спукването на жилищния балон, което предизвика световна финансова криза в края на 2007 г. Той предупреди да не се правят паралели между 2007 г. и 2008 г., като подчерта възможността за подобен изход.

Източник: MarketInsider

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.