НАЧАЛО Биткойн

Ето как Биткойн оставя в сянка традиционните активи

23.02.2024 21:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето как Биткойн оставя в сянка традиционните активи

Фундаментален аспект, който често се схваща рано от навлизащите в сферата на криптовалутите, е характерната форма на дългосрочната графика на Биткойн (BTC).

Тази постепенно възходяща логаритмична крива служи като визуално свидетелство за стремителния ръст на цената на BTC, продължил през последното десетилетие и половина.

Забележителното представяне на Биткойн подтикна Уили Ву да направи паралели между пионерската криптовалута и съвременните водещи класове активи. Анализирайки годишното представяне на основните активи, става ясно, че Биткойн превъзхожда конкурентите си в три от четирите години. Въпреки това, в една от всеки четири години той неизменно се нарежда на дъното, претърпявайки значителни загуби.

Превъзходно представяне на Биткойн – 75% от времето

В неотдавнашен анализ на Уили Ву той съпоставя годишното представяне на Биткойн с това на известни класове активи, включително злато, индекса S&P 500 Total Return Index (SPX), индекса S&P U.S. Aggregate Bond Index (AGG), индекса U.S. High Yield Corporate Bond Index (HY), индекса Dow Jones Emerging Markets Total Return Index (EM) и индекса Dow Jones Commodity Index (CMT).

Анализаторът обобщи данни от последните 11 години, обхващащи периода от 2013 г. до 2023 г. През този период, обхващащ почти три 4-годишни цикъла и издържащ на три мечи пазара, годишните спадове на BTC от време на време карат криптовалутата да спада в глобалната класация на активите, като спадовете варират от -58% до -73% годишно.

И все пак, като се изключат тези мечи години (2014 г., 2018 г. и 2022 г.), когато предпазливостта на пазара на криптовалути е оправдана, Биткойн неизменно се очертава като първенец. По време на бичите периоди BTC носи печалби, вариращи от 37% (2015 г.) до зашеметяващите 5,516% (2013 г.) годишно.

Индексът Dow Jones Emerging Markets Total Return (EM) може да се похвали с най-висока печалба, регистрирайки 35% ръст за анализирания 11-годишен период. 

Златото отстъпва пред BTC

За да се подчертае доминиращата роля на Биткойн, както подчертава експертът, е достатъчно да се хвърли поглед към дългосрочните графики на представянето на златото и SPX спрямо BTC. Сравнявайки възвръщаемостта на Биткойн инвестиция на стойност $1, направена при създаването на Биткойн през 2009 г., преди около 14.5 години и е бил държан до днес, инвестицията сега би била оценена на над $38 милиона. 

Обратно, инвестирането на същия $1 в злато по онова време би донесло само $1.94. По този начин спадът на стойността на златото спрямо BTC (обозначен с розовата линия) е забележим и се характеризира с намаляващи върхове.

Освен това печалбите от инвестирането в BTC не се ограничават само до ранните дни на актива; те можеха да бъдат реализирани в почти всеки момент. Ву илюстрира това, като сравни покупката на BTC по всяко време за $1 с покупката на злато за същата сума. 

Волатилността на BTC надминава тази на S&P 500

Въпреки това златото, което често се смята за сигурно убежище, не е единственият глобален актив, който бледнее в сравнение с Биткойн. Подобен разказ се разгръща при внимателно разглеждане на графиката на индекса S&P 500 (SPX), включващ кошница от водещи американски компании.

Вярно е, че за разлика от златото, SPX (представен със зелената линия) постоянно генерира годишни печалби и заема достойна позиция в анализа на Ву. Въпреки това той значително изостава от дългосрочната траектория на BTC (представена с червената линия). 

Следователно Биткойн, като лидер на пазара на криптовалути, се явява най-волатилният, но доходоносен актив в света. За тези, които са способни да разпознават дългосрочните пазарни тенденции, бичите и мечите цикли, както и повтарящите се 4-годишни цикли в крипто сферата, BTC представлява истинско убежище с потенциал за значителни печалби по време на бичи периоди.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Исторически момент: Биткойн успешно завърши своя четвърти халвинг

Халвингът на Биткойн – събитие, което се повтаря на всеки 210,000 блока или приблизително на всеки четири години – води до намаляване наполовина на възнагражденията за добив на миньорите.

20.04.2024 3:16 1 мин. четене

Биткойн е измама и безнадеждна валута според директора на JPMorgan

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan, продължава да бъде яростен критик на Биткойн (BTC), като го смята за измамен актив, а не за легитимна валута.

19.04.2024 20:00 1 мин. четене

Ето защо цените на Биткойн и криптовалутите може да се сринат след халвинга

Цената на Биткойн отбеляза значителен спад от историческия си връх, като не успя да поддържа инерцията и проби под ключовите нива на подкрепа около $68,300 и $63,400 преди отново да се върне над $64,000 към 19 април.

19.04.2024 14:00 3 мин. четене

Цената на Биткойн вероятно ще спадне след халвинга – JPMorgan

Според неотдавнашен изследователски доклад на JPMorgan предстоящото намаляване на възнаграждението от добив на Биткойн наполовина се очаква да има негативно отражение върху пазара на криптовалути.

19.04.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.