НАЧАЛО Алткойни

Етериум успя да се открои сред останалите криптовалути

декември 7, 2022 9:53 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум успя да се открои сред останалите криптовалути

Благодарение на това, че Етериум премахна стигмата, свързана с "алткойните", повече проекти имат възможност да докажат, че не всичко се свежда до начина, по който ги определят.

Първоначално алткойн означаваше „алтернатива на Биткойн„, защото в ранните етапи на развитието на криптоактивите всяка валута, базирана на блокчейн, се разглеждаше като имитация на Биткойн. 

Определението „алткойн“ беше използвано като събирателен термин за криптовалути, различни от Биткойн (BTC). Тогава криптовалути като Лайткойн (LTC), XRP и други се използваха главно за плащания.

Това се промени от 2011 г. насам, заради появата на повече от 20,000 криптовалути, всяка от които е свързана с различни видове крипто проекти и токени. 

Също така видяхме как издръжливостта на токените се простира в секторите на публичните вериги, децентрализираните финанси (DeFi), децентрализираните автономни организации (DAO), стабилните монети и др.

Ако названието „алткойн“ се отнася до криптовалути, които не са Биткойн и имат същите характеристики като BTC, това определение със сигурност вече не отговаря на всичките създадени крипто активи.

Еволюиралото определение за алткойн вече е много по-широко. Обикновено се отнася за алтернативна монета в определена рамка. Алткойните често са по-усъвършенствани и специализирани по отношение на техническите характеристики или приложенията на екосистемата, но досега нито един от тях не се е доближил до това да надмине Биткойн. 

Вземайки всичко това предвид, дали Етериум (ETH) все още се вписва в това определение?

Етеериум промени ли статута си?

В очите на инвеститорите дори Етериум първоначално беше възприеман като поредния подражател на Биткойн, когато стартира за първи път през 2015 г. – дотолкова, че активът дори не попадна в десетте най-големи криптовалути през същата година. 

Статутът на Етериум като водещ алткойн възникна в резултат на нови развития както в по-широката крипто екосистема, така и в собствените му оперативни възможности.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC): Колко вероятен е срив до $5,000?


От технологична гледна точка ETH задмина BTC, за да се превърне в първата публична верига, която поддържа смарт договори, като по същество катализира DeFi.

Децентрализираните аспекти на актива и растежа на Етериум създадоха много по-жизнена общност. Актива е не само валута, но и платформа за екосистеми. Този растеж само се засили от бума на първоначалното предлагане на монети (ICO) през 2017 г.,  „DeFi лятото“ на 2020 г. и стартирането на многобройни публични вериги, поддържащи Етериум виртуалната машина.

Сливането на Етериум промени играта

Сливането на Етериум e ключов етап от прехода на консенсусния механизъм на мрежата от доказателство за работа (PoW) към доказателство за залог (PoS). To всъщност представляваше само първата стъпка от процес, състоящ се от 5 части. Всички следващи стъпки имат за цел да позволят на мрежата на Етериум да обработва 100,000 транзакции в секунда при минимални такси.

Въпреки че Сливането промени няколко неща към по-добро – включително рязко намаляване на потреблението на енергия и повишаване на сигурността – инвеститорите не очакват незабавен ценови тласък.

Вместо това то постави основите на по-нататъшна инфраструктура, която може да реши проблемите ѝ през следващите години.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Големите инвеститори агресивно трупат този алткойн


Можем също така да очакваме, че част от тази инфраструктура ще включва още революционни валути, които ще се появят като пазарни претенденти на Етериум и Биткойн. 

Въпреки че притежателите на ETH са в очакване на потенциален флипинг (пазарната стойност на ETH да изпревари тази на BTC), за да погребат веднъж завинаги класификацията на алткойн, това не означава, че други блокчейн участници също не са претенденти за това. 

Доминантността на големи играчи като Биткойн и Етериум в сферата на блокчейн не трябва да обезкуражава предприемаческия дух на  разработчиците на технологията или алтернативни мрежи. 

Ако позицията на Биткойн като „оригиналната криптовалута“ означава, че всички останали монети вечно се считат за алткойни, то никое подобрение на Етериум – Сливането или друго – не може да промени това. Но ако названието е просто въпрос на семантика, тогава алткойните имат възможност да докажат, че начина, по който ги наричат, няма значение. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Има ли Етериум по-голяма перспектива за растеж от Биткойн?

Според проучване около 60% от инвеститорите смятат, че перспективите за растеж на Етериум (ETH) са по-убедителни в сравнение с Биткойн (BTC).

януари 31, 2023 9:03 2 мин. четене

Най-добрата криптовалута за начинаещи през 2023

Ако се чудите коя е най-добрата криптовалута за закупуване през 2023 година, много от вас ще останат шокирани, защото не е е Биткойн, а…

януари 30, 2023 19:35 5 мин. четене

Може да предстои голямо движение за Polygon и още един алткойн, твърди трейдър

Популярен пазарен коментатор сподели вижданията си за предстоящото ценово действие на два алткойна с големи пазарни капитализации.

януари 30, 2023 19:00 1 мин. четене

Cardano: Активното търсене на актива може да тласне цената нагоре

Докато оптимизмът в сектора на криптовалутите започва да затихва, Cardano (ADA) регистрира голямо търсене от страна на крипто трейдърите и инвеститори, което създава предпоставки за повишение на цената, ако тази тенденция се запази.

януари 30, 2023 18:15 2 мин. четене