НАЧАЛО Блокчейн

Етериум може да помогне в лечението на рак

28.10.2022 18:57 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум може да помогне в лечението на рак

Екип от медицински изследователи установи, че блокчейн e полезен за споделяне на параметрите на изкуствен интелект, използван за откриване на рак.

Смарт договорите на Етериум (ETH) помогнаха на три различни екипа от изследователи да актуализират своите модели на изкуствен интелект (AI) едновременно (модели използвани за прогнозиране на появата на ракови клетки в организма), без да преминават през централизиран орган.

Етериум се използва в глобалната борба с рака

Според информацията AI може да помогне да се предскаже появата на ракови клетки при пациенти, извличайки информация за формата и размера на клетките, която не е видима за човешкото око.

Многото данни, необходими за функционирането на такава система за изкуствен интелект обаче се сблъсква с правни, практически и етични пречки от гледна точка на събирането на данни, особено ако те се споделят в различни държави. 

Един от начините за решаване на този проблем е чрез използване на обединено обучение, което не изисква от изследователите да споделят своите данни, а само параметрите на локално обучените модели на изкуствения интелект. Тези системи обаче разчитат на централизиран координатор, който комбинира всички параметри на моделите заедно и след това има пълен контрол върху изследователския проект и неговата търговска експлоатация, което се счита за проблем.

Вместо това екипът посочи използването на swarm learning като решение. Обяснено накратко, swarm learning дава възможност на екипите да споделят параметрите на своите AI модели, като същевременно запазват всички участници на едно и също ниво, улеснявайки сътрудничеството между по-голям брой страни. Tова от своя страна захранва моделите на изкуствения интелект с повече данни, което ги прави по-функционални.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Топ 3 алткойна за ноември 2022 г.


Изследователският екип изрично заяви, че е използвал смарт договори на Етериум. Действително и трите екипа са актуализирали параметрите на моделите на изкуствения интелект едновременно, без да се налага помощта на координатор, който ръчно да ги обединява. Според доклада в тази конфигурация, блокчейнът поддържа глобалната информация  за състоянието на модела.

Изследователският документ установява, че AI системите, създадени от настройката, превъзхождат локално обучените модели за изкуствен интелект и се представят наравно с модели, обучени с обединени набори от данни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Крипто проектът Worldcoin стартира собствен блокчейн

Сам Олтман, мозъкът на OpenAI, се е насочил към ново начинание: собствения блокчейн на крипто стартъпа Worldcoin.

20.04.2024 9:00 2 мин. четене

Какво трябва да знаете за Solana, преди да решите да купите

Очевидно е, че пазарът на криптовалути възвърна популярността си сред инвеститорите. След спада през 2022 г. цените на криптовалутите нараснаха значително през последните 15 месеца.

15.04.2024 21:00 2 мин. четене

Нов блокчейн проект набра $100 милиона финансиране

Berachain (BERA), блокчейн, фокусиран върху децентрализираните финанси (DeFi), разкри, че е набрал впечатляващите $100 милиона в последния си кръг на финансиране.

14.04.2024 11:00 2 мин. четене

Дългоочакван Етериум проект стартира основната си мрежа

EigenLayer, протоколът за рестейкинг на Етериум (ETH), официално обяви старта на своята мрежа в неотдавнашно изявление, публикувано в X.

10.04.2024 13:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.