НАЧАЛО Алткойни

Етериум (ETH): Кога да очакваме следващата голяма актуализация на мрежата?

03.11.2022 19:28 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум (ETH): Кога да очакваме следващата голяма актуализация на мрежата?

Със "Сливането" и придружаващия преход на мрежата към доказателство за залог (PoS) блокчейнът на Етериум активира на 15 септември може би най-важния и най-голям ъпгрейд за всички времена. Следващата стъпка в процеса на прехода между консенсусните механизми е Shanghai.

След едномесечна почивка миналия петък всички основни разработчици (ACD) на Етериум се събраха за 148-ата си среща. Под председателството на Тим Бейко от Фондация Етериум разработчиците обсъдиха плановете за Shanghai.

Заедно те постигнаха консенсус, че Shanghai като минимум трябва да включва изтегляне на заложените ETH (EIP 4895) и три други незначителни оптимизации на мрежата (EIP 3651, 3855 и 3860). Освен това основните разработчици постигнаха съгласие за по-нататъшен преглед на EIP 4844 и промените в кода на Ethereum Virtual Machine Object Format (EOF) за евентуално включване в обновяването на Shanghai.

Друга широко обсъждана актуализация, която някои разработчици искат да включат в Shanghai, е предварителната версия на т.нар. “шардинг”, въвеждаща нов тип транзакция в Етериум. Тя може да се използва за уреждане на партиди от транзакции от rollups от втори слой по икономически ефективен начин.

Представители на Besu и Nethermind обаче изразиха загриженост относно готовността за имплементацията като заявиха, че сложността и обхватът на промяната в кода все още не са добре дефинирани.

Какво въздействие ще окаже Shanghai върху цената на Етериум?

Като се има предвид фактът, че в момента са заложени около 15.51 милиона ETH, което съответства на около 12.7% от общото предлагане, актуализацията Shanghai може да окаже огромен натиск върху продажбите.

Shanghai може да даде на инвеститорите първата възможност да разрподадат своите ETH, някои от които са били заключени в продължение на две години. Дори ако половината от всички заложени ETH запазят статута си, натискът за продажба от страна на другата половина ще бъде огромен.

Два решаващи фактора за цената на Етериум напоследък бяха високият дял на неликвидните ETH чрез заключването на ETH и EIP-1559. С ъпгрейда от 5 август беше въведен механизъм за изгаряне на таксите, който изтрива базовите такси за ETH, плащани за регистриране на транзакции в мрежата.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Предстоят спадове до нови дъна, твърди анализатор


Това води до намаляване на предлагането на ETH всеки път, когато чрез изгарянето на такси се унищожават повече ETH, отколкото се създават.

Кога да очакваме Shanghai?

Основните разработчици все още не са се споразумели за датата на обновяването. В зависимост от това, как напредва предварителната версия на шардинга, извършването на хард форк само със тегления на стейкнатите ETH и по-малките EIP може да означава, че първата имплементация на Shanghai ще се осъществи през февруари 2023 г. По този начин втората фаза на Shanghai, която тогава ще се фокусира върху шардинга, ще бъде интегрирана в основната мрежа през септември.

За разлика от това, обединяването на всички EIP в един хард форк може да означава, че Shanghai ще се случи “някъде през юни или юли”.

В навечерието на днешната среща на FOMC инвеститорите в ETH изглежда остават предпазливи. Цената се движи под 200-дневната пълзяща средна, но над 100-дневната пълзяща средна.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Dogecoin: Китовете прехвърлят десетки милиони – очаква ли се още спад на цената?

В разгара на по-широкия пазарен спад Dogecoin (DOGE) се бори с низходящ натиск, като се опитва да задържи цената си над критичното ниво на подкрепа от $0.15.

14.04.2024 21:00 2 мин. четене

2 криптовалути, които може да са по-добра инвестиция от златото

Златото бележи завиден възход, като през цялата година поставя нови рекордни стойности, привличайки значителен интерес от страна на инвеститорите на фона на повишено търсене.

14.04.2024 16:00 2 мин. четене

Solana с важно съобщение за проблемите на мрежата

Блокчейнът Solana (SOL) наскоро се сблъска с предизвикателства, свързани с продължително претоварване на мрежата, което доведе до много неуспешни транзакции.

14.04.2024 15:00 2 мин. четене

“Събудих се и бях изгубил $1.14 милиона” сподели трейдър на меме токени

Търговията с ливъридж може да засили печалбите, но и да увеличи загубите, особено на волатилни пазари като този на криптовалутите.

14.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.