Home

ЕС все още нямат ясна позиция спрямо криптовалутата на Facebook

24.02.2020 8:00 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС все още нямат ясна позиция спрямо криптовалутата на Facebook

Libra е една от спорните криптовалути, които някога са се появявали на бял свят. Регулаторните органи натискат този проект, и до този момент той не успя да спечели доверието нито на властите, нито на анализаторите.

Може би Libra са избрали грешния момент, за да стартират новия си проект предвид регулаторните дейности през последните няколко години. Правителствата по целия свят се борят да контролират риска с помощта на децентрализирани валути. Докато Facebook се опитва да получи одобрение от властите, изглежда, че властите не са сигурни в статуса на социалната медия.

На 19-ти февруари ЕС изрази своята загриженост относно криптовалутата на Facebook. Eвропа счита, че Facebook не успява да отговори напълно на въпросите на властите в ЕС. Изпълнителният вицепрезидент Домбровскис сподели нa 19-ти февруари, че Facebook не е в състояние да отговори на всички въпроси. Поради недостатъчната информация, която са получили от Facebook, ЕС не са сигурни в инфраструктурата на Libra и връзката ѝ със законодателството.

След прилагането на 5AMLD и очакваното прилагане на 6AMLD, ЕС не се бави по отношение на дигиталните финансови инициативи и планира да преодолее заобиколните пътища със строги закони в страните членки. Facebook вече има по-строги правила, които трябва да спазвате.

Предишен регулаторен статус на Facebook

Изпълнителният директор на Facebook, Марк Зукербърг, говори пред ключова комисия от САЩ през октомври 2019 г. и се опита да оправдае Libra. За съжаление, дори след подробни отговори, властите все още не са показали положително отношение към новата криптовалута. Също така, самият изпълнителен директор на Facebook разкри в изслушването, че една четвърт от първоначалните инвеститори на Libra са се отказали от проекта.

Като цяло, това показва, че Libra губят своята стойност, преди да я спечелят. Ако това продължи, стартирането на ѝ може да се забави отново. Facebook трябва да бъдат много внимателни в отношенията си с регулаторните органи.

Инфраструктурата на Libra е доста уникална, което дава конкуренция на криптовалутите, както и фиатните валути. Валутата ще бъде подкрепена от ценните книжа с ниска деноминация, поради което тя прилича на фиатна валута.

Също така, това е дигитална валута, която ще се търгува на блокчейн, така че прилича и на криптовалута. А Facebook има основен дял в проекта и има лоша репутация по отношение на боравенето с клиентски данни. Всичко това е проблем за регулаторните органи, анализаторите и конкурентите на Libra.

Как ще повлияе този сценарий на Биткойн ?

Биткойн успя да се задържи на върха, но новините, свързани с Libra, разтърсиха стойността на флагманската криптовалута. Денят, в който представителят на Facebook, Дейвид Маркъс, отговори на въпросите на комисия в САЩ, цената на Биткойн се потопи и отиде под $10 000. Това показва, че ако Libra бъдат пуснати, това ще има голямо влияние върху пазарната стойност и потреблението на Биткойн и други големи криптовалути.

За да приключи, Facebook все още не се е отказал, след многократни отхвърляния от страна на регулаторните органи, и показва, че не е извън играта. Така че това е проблем за криптовалутите, финтех и дори традиционните финансови институции, защото това, което Facebook предлага, е новата финансова инфраструктура.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Visa и Wirex създават нова ера в областта на Web3 платежните решения

Wirex, водещо финансово Web3 приложение, влезе в заглавията на вестниците с новото си партньорство с Visa, основен играч в глобалната платежна технология.

16.07.2024 7:00 1мин. четене

Ripple беше призната за една от най-добрите финтех компании

В проучване, проведено в сътрудничество с американския канал за бизнес новини CNBC и глобалната база данни за отраслова статистика Statista, базираната в САЩ технологична компания Ripple бе обявена за една от 250-те най-добри финтех компании на 2024 г. в категорията “дигитални активи”.

15.07.2024 15:30 1мин. четене

Apple открива NFC технологията на iPhone след споразумение с ЕС

Apple избегна сериозни глоби от страна на Европейската комисия, като се съгласи да предостави своята технология за NFC чипове, която е от решаващо значение за безконтактните плащания с iPhone, на доставчици от трети страни.

12.07.2024 15:30 1мин. четене

Mastercard обяви ново партньорство с блокчейн компания

Mastercard интегрира своя приложен програмен интерфейс (API) за откриване на сметки с Alchemy Pay, подобрявайки функциите за сигурност и контрол на риска за решенията конвертиране на крипто към фиат и обратно на Alchemy Pay.

11.07.2024 21:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.