НАЧАЛО Други

Илон Мъск строи AI суперкомпютър след получени инвестиции в размер на $6 милиарда

26.05.2024 21:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Илон Мъск строи AI суперкомпютър след получени инвестиции в размер на $6 милиарда

Компанията за изкуствен интелект xAI на милиардера Илон Мъск има за цел да изгради мощен суперкомпютър, наречен „Гигафабрика за изчисления“, в сътрудничество с Oracle.

Този суперкомпютър ще се използва за обучение и разработване на следващото поколение на системата за изкуствен интелект с голям езиков модел на xAI, наречена „Grok“.

Според докладите xAI е представила тези планове на заинтересованите страни, като е определила проекта като важен за развитието на изкуствения интелект Grok.

По-рано Мъск се опита да привлече $4-$6 милиарда при оценка от $15-$18 милиарда за xAI, като възнамеряваше драстично да увеличи броя на графичните процесори на компанията от около 10,000 на 100,000.

Изграждането на тази суперкомпютърна архитектура изглежда е следващата стъпка, като се използват набраните средства за създаване на изчислителна мощ, подобна на „гигафабриките“ на Tesla. Тези стъпки идват в момент, когато Мъск увеличава очакванията си xAI да настигне лидерите в областта на изкуствения интелект като OpenAI и DeepMind на Google до края на 2024 г., а до 2025 г. да разработи изкуствен интелект, който да надмине човешките когнитивни способности.

Мъск твърди, че подобна усъвършенствана AI системa може да направи човешката работа ненужна, което поражда философски въпроси за намирането на смисъл, ако изкуственият интелект може да надмине човека във всичко.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Dogecoin разработчик предупреди за рисковете от инвестиране в крипто

Криптовалутите са много интересен, но костелив орех, особено за начинаещите в тази област. Експоненциалният ръст на меме токени като Dogecoin е причина за масовото привличане на много начинаещи.

18.06.2024 10:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.