Home

Ел Салвадор ще купуват по един Биткойн (BTC) всеки ден

18.11.2022 18:23 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ел Салвадор ще купуват по един Биткойн (BTC) всеки ден

Без съмнение един от най-големите любители на Биткойн (BTC) е Найиб Букеле, президента на Ел Салвадор. Политикът получи одобрение през 2021 г. да превърне основната криптовалута в официалната местна валута наред с щатския долар.

Оттогава той е твърд поддръжник на Биткойн, въпреки неблагоприятните събития, които допринесоха за спада на BTC.

Забележителен пример за това е, че наскоро Букеле обяви в профила си в Twitter, че от 18 ноември 2022 г. Салвадор ще купува по един Биткойн на ден.

Историята на Ел Салвадор с Биткойн

На 7 септември 2021 г. Биткойн стана законно платежно средство в Ел Салвадор. Това обаче не беше решение, подкрепено от цялото население. Възникнаха много протести срещу задължителното използване на BTC в заведенията.

Дори Международният валутен фонд поиска от централноамериканската държава да спре да използва криптовалутата като официални пари.

Нищо от това обаче не беше пречка за президента на Салвадор да продължи да подкрепя BTC. Дори беше проведено проучване за използването на вулкани за добив на Биткойн, създава се град, посветен на криптовалутата, а страната продължава да купува BTC.

Сътресенията заради решението на Букеле бяха още по-големи, когато пазарът на криптовалути започна корекция, в резултат на която BTC спадна от $52,700 през септември 2021 г. до сегашните около $16,700.

Според икономиста Рикардо Кастанеда загубите на Ел Салвадор се оценяват на около $70 милиона. Този срив обаче изглежда не притеснява Букеле, който през юни тази година заяви, че правителството на страната е закупило 80 BTC по $19,000 всеки и сега възнамерява да продължи с този темп на натрупване с по един BTC на ден.

Но дали това е добро решение?

Начинът, по който Биткойн е въведен в страната бива поставен под въпрос.

Дори Виталик Бутерин, създателят на Етериум (ETH), заяви, че не е било добро решение за Букеле да установи задължителна употреба на криптовалутата.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Алткойн скочи с над 70% след слухове за регулаторен натиск в ЕС


Без населението да има реална представа за света на блокчейн, мнозина смятат, че страната губи пари с това движение и няма дългосрочни перспективи за подобрение, тъй като не разбират реалната стойност на Биткойн.

Добър пример за това се вижда от проучване, проведено през юни тази година. 71% от 1,270 интервюирани салвадорци заявиха, че законът за Биткойн не им е донесъл никаква финансова полза.

Проучването, проведено от Института за обществено мнение към Centroamericana Universidad “José Simeón Cañas”, съобщи, че 12.8% от салвадорците са заявили, че законът не е донесъл особена икономическа полза за техните семейства.

Следователно е ясно, че населението не може да разбере предложената стойност на криптовалутата: пари без намесата на държавата. Напротив, те са принудени от държавата да използват BTC.

В този смисъл, при все по-напрегнатия пазар на криптовалути и все повече компании, засегнати от срива на FTX, може да се очакват още спадове за Биткойн, а решението на Букеле да продължи да купува криптовалутата може да вдъхнови още повече негативизъм от страна на населението към BTC.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн притежанията на Tesla остават непроменени след последния отчет за приходите

Наскоро компанията за електроавтомобили, създадена от Илон Мъск, подаде отчетите си за второто тримесечие на 2024 г.

23.07.2024 23:16 1мин. четене

Swan Bitcoin прекратява дейностите си по добив на Биткойн

Swan Bitcoin, компания за финансови услуги, специализирана в сектора на Биткойн, обяви, че прекратява своята майнинг дейност и отлага плановете си за първично публично предлагане (IPO).

23.07.2024 17:00 1мин. четене

Проучване: Кой всъщност притежава Биткойн в Америка?

Неотдавнашно проучване на Института „Накамото“ разкри изненадващи данни за демографските характеристики на притежателите на Биткойн (BTC) в Съединените щати, като оспори общите предположения за типичния инвеститор в криптовалута.

23.07.2024 15:30 2мин. четене

Биткойн ще избухне, ако Тръмп спечели – Робърт Кийосаки

Милиардерът инвеститор Робърт Кийосаки отново се застъпи за Биткойн, предполагайки, че евентуалното управление на Тръмп може значително да повиши стойността му.

23.07.2024 14:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.