НАЧАЛО Биткойн

Ел Салвадор ще купуват по един Биткойн (BTC) всеки ден

ноември 18, 2022 18:23 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ел Салвадор ще купуват по един Биткойн (BTC) всеки ден

Без съмнение един от най-големите любители на Биткойн (BTC) е Найиб Букеле, президента на Ел Салвадор. Политикът получи одобрение през 2021 г. да превърне основната криптовалута в официалната местна валута наред с щатския долар.

Оттогава той е твърд поддръжник на Биткойн, въпреки неблагоприятните събития, които допринесоха за спада на BTC.

Забележителен пример за това е, че наскоро Букеле обяви в профила си в Twitter, че от 18 ноември 2022 г. Салвадор ще купува по един Биткойн на ден.

Историята на Ел Салвадор с Биткойн

На 7 септември 2021 г. Биткойн стана законно платежно средство в Ел Салвадор. Това обаче не беше решение, подкрепено от цялото население. Възникнаха много протести срещу задължителното използване на BTC в заведенията.

Дори Международният валутен фонд поиска от централноамериканската държава да спре да използва криптовалутата като официални пари.

Нищо от това обаче не беше пречка за президента на Салвадор да продължи да подкрепя BTC. Дори беше проведено проучване за използването на вулкани за добив на Биткойн, създава се град, посветен на криптовалутата, а страната продължава да купува BTC.

Сътресенията заради решението на Букеле бяха още по-големи, когато пазарът на криптовалути започна корекция, в резултат на която BTC спадна от $52,700 през септември 2021 г. до сегашните около $16,700.

Според икономиста Рикардо Кастанеда загубите на Ел Салвадор се оценяват на около $70 милиона. Този срив обаче изглежда не притеснява Букеле, който през юни тази година заяви, че правителството на страната е закупило 80 BTC по $19,000 всеки и сега възнамерява да продължи с този темп на натрупване с по един BTC на ден.

Но дали това е добро решение?

Начинът, по който Биткойн е въведен в страната бива поставен под въпрос.

Дори Виталик Бутерин, създателят на Етериум (ETH), заяви, че не е било добро решение за Букеле да установи задължителна употреба на криптовалутата.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Алткойн скочи с над 70% след слухове за регулаторен натиск в ЕС


Без населението да има реална представа за света на блокчейн, мнозина смятат, че страната губи пари с това движение и няма дългосрочни перспективи за подобрение, тъй като не разбират реалната стойност на Биткойн.

Добър пример за това се вижда от проучване, проведено през юни тази година. 71% от 1,270 интервюирани салвадорци заявиха, че законът за Биткойн не им е донесъл никаква финансова полза.

Проучването, проведено от Института за обществено мнение към Centroamericana Universidad „José Simeón Cañas“, съобщи, че 12.8% от салвадорците са заявили, че законът не е донесъл особена икономическа полза за техните семейства.

Следователно е ясно, че населението не може да разбере предложената стойност на криптовалутата: пари без намесата на държавата. Напротив, те са принудени от държавата да използват BTC.

В този смисъл, при все по-напрегнатия пазар на криптовалути и все повече компании, засегнати от срива на FTX, може да се очакват още спадове за Биткойн, а решението на Букеле да продължи да купува криптовалутата може да вдъхнови още повече негативизъм от страна на населението към BTC.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Биткойн: Сенатор иска да направи BTC законно платежно средство

Въпросният сенатор също така внесе подобен законопроект, който има за цел да превърне Биткойн в законно платежно средство през 2022 г., но той постигна успех.

януари 27, 2023 21:00 2 мин. четене

Биткойн може да стигне до $35,000 преди корекция – според икономист

Известния икономист Алекс Крюгер изрази бичи настроения по отношение на Биткойн (BTC), заявявайки, че актива може да направи масивно рали през 2023 г.

януари 27, 2023 19:00 2 мин. четене

Цените на криптовалутите днес: анализ, прогнози и какво ни подготвя крипто пазара в бъдеще

Какви са цените на криптовалутите днес? Нека видим как се движи пазара и какво ни очаква.

януари 27, 2023 18:30 5 мин. четене

Goldman Sachs: Биткойн e най-добре представящия се актив в света

Въпреки фалитите и спада на цените на повечето криптовалути, на които крипто сектора стана свидетел през 2022 г. банковият гигант Goldman Sachs класира Биткойн като най-добре представящия се актив в света през тази година.

януари 27, 2023 17:35 1 мин. четене