НАЧАЛО Биткойн

Ел Салвадор ще купуват по един Биткойн (BTC) всеки ден

ноември 18, 2022 18:23 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ел Салвадор ще купуват по един Биткойн (BTC) всеки ден

Без съмнение един от най-големите любители на Биткойн (BTC) е Найиб Букеле, президента на Ел Салвадор. Политикът получи одобрение през 2021 г. да превърне основната криптовалута в официалната местна валута наред с щатския долар.

Оттогава той е твърд поддръжник на Биткойн, въпреки неблагоприятните събития, които допринесоха за спада на BTC.

Забележителен пример за това е, че наскоро Букеле обяви в профила си в Twitter, че от 18 ноември 2022 г. Салвадор ще купува по един Биткойн на ден.

Историята на Ел Салвадор с Биткойн

На 7 септември 2021 г. Биткойн стана законно платежно средство в Ел Салвадор. Това обаче не беше решение, подкрепено от цялото население. Възникнаха много протести срещу задължителното използване на BTC в заведенията.

Дори Международният валутен фонд поиска от централноамериканската държава да спре да използва криптовалутата като официални пари.

Нищо от това обаче не беше пречка за президента на Салвадор да продължи да подкрепя BTC. Дори беше проведено проучване за използването на вулкани за добив на Биткойн, създава се град, посветен на криптовалутата, а страната продължава да купува BTC.

Сътресенията заради решението на Букеле бяха още по-големи, когато пазарът на криптовалути започна корекция, в резултат на която BTC спадна от $52,700 през септември 2021 г. до сегашните около $16,700.

Според икономиста Рикардо Кастанеда загубите на Ел Салвадор се оценяват на около $70 милиона. Този срив обаче изглежда не притеснява Букеле, който през юни тази година заяви, че правителството на страната е закупило 80 BTC по $19,000 всеки и сега възнамерява да продължи с този темп на натрупване с по един BTC на ден.

Но дали това е добро решение?

Начинът, по който Биткойн е въведен в страната бива поставен под въпрос.

Дори Виталик Бутерин, създателят на Етериум (ETH), заяви, че не е било добро решение за Букеле да установи задължителна употреба на криптовалутата.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Алткойн скочи с над 70% след слухове за регулаторен натиск в ЕС


Без населението да има реална представа за света на блокчейн, мнозина смятат, че страната губи пари с това движение и няма дългосрочни перспективи за подобрение, тъй като не разбират реалната стойност на Биткойн.

Добър пример за това се вижда от проучване, проведено през юни тази година. 71% от 1,270 интервюирани салвадорци заявиха, че законът за Биткойн не им е донесъл никаква финансова полза.

Проучването, проведено от Института за обществено мнение към Centroamericana Universidad “José Simeón Cañas”, съобщи, че 12.8% от салвадорците са заявили, че законът не е донесъл особена икономическа полза за техните семейства.

Следователно е ясно, че населението не може да разбере предложената стойност на криптовалутата: пари без намесата на държавата. Напротив, те са принудени от държавата да използват BTC.

В този смисъл, при все по-напрегнатия пазар на криптовалути и все повече компании, засегнати от срива на FTX, може да се очакват още спадове за Биткойн, а решението на Букеле да продължи да купува криптовалутата може да вдъхнови още повече негативизъм от страна на населението към BTC.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Събужда ли се Биткойн и ще започне ли бичи пазар?

През последните няколко дни Биткойн остана в тесен търговски диапазон, въпреки че S&P 500 отбеляза четиридневен спад.

септември 25, 2023 14:00 2 мин. четене

САЩ вероятно ще вдигне още един път лихвените проценти тази година – какво означава това за Биткойн?

Най-новото обобщение на икономическите прогнози на Федералния резерв на САЩ, което беше публикувано по-рано тази седмица, предлага ценна информация за перспективите на централната банка по отношение на лихвените проценти и икономиката в по-широк план.

септември 25, 2023 11:15 3 мин. четене

Ето кой е най-големият притежател на Биткойн в света

Coinbase, виден играч във финансовата индустрия, се откроява като една от водещите структури, участващи в операции с криптовалути.

септември 25, 2023 10:00 2 мин. четене

Колко пари на ден трябва да инвестираш, за да имаш един Биткойн

При крипто инвестициите желанието за придобиване на цяла единица Биткойн (BTC) е много желано постижение, обусловено от потенциала за значителна възвръщаемост.

септември 25, 2023 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.