НАЧАЛО Алткойни

Ефектът от халвинга на Лайткойн тепърва предстои да бъде видян

декември 27, 2019 15:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ефектът от халвинга на Лайткойн тепърва предстои да бъде видян

Въпреки че мнозина твърдяха, че халвинга през 2019 г. ще намали цената, Лайткойн успя да остане относително стабилен.

Според последното изследване на Coin Metrics, може да има няколко обяснения за това, но може да мине още една година, преди да осъзнаем пълния ефект, който халвинга има върху пазара.

Лайткойн е казус за други намаления на блок награди

С наближаването на халвинга на Биткойн през май 2020 г., потенциалните въздействия от 50-процентното намаление на блок наградите стават все по-важни в крипто индустрията. Според най-новото изследване на Coin Metrics, малкият брой награди от добит блок е наблюдаван от индустрията и техният „рядък характер“ прави силните прогнози почти невъзможни.

Независимо от това, Кевин Лу и екипът на Coin Metrics използваха летния халвинг на Лайткойн, за да оценят две от най-често срещаните теории за намаляване на възнагражденията при криптовалутите. Първата теория предлага следното – халвинга има малък ефект върху цената на споменатата монета, тъй като той се е отразил предварително.

Това се дължи на факта, че халвингите винаги се определят от протокола и затова са известни на всички участници на пазара. И тъй като всички са запознати с халвингите, ефективната пазарна хипотеза (EMH) казва, че потенциалните ѝ последици се отразяват изцяло в цената на монетата. Ето защо няма незабавна реакция в цената на монета веднага след халвинга.

Представянето на Лайткойн през цялата 2019 г. подкрепя тази теория. Прогнозите бяха, че моментално след халвинга, цената на LTC ще падне. Лайткойн скочи с 350% през първите шест месеца на 2019 г., най-вероятно поради това явление, надминавайки всяка друга криптовалута с изключение на Binance Coin (BNB).

Лошото представяне на монетата през втората половина на годината може да се обясни с търговците, които променят позициите си, съобщава Coin Metrics.

Може ли продажбите от страна на копачите да бъдат това, което тласка нагоре цените след халвинг?

Онези, които подкрепят теорията, че Биткойн халвинга ще тласне цената нагоре, често цитират намаляването на масовите продажби, ръководени от копачите, което се случва след халвинга. Тъй като копачите представляват най-голямата кохорта от естествени, последователни продавачи, натискът на продажбите, ръководен от тях, трябва да има значителен ефект върху цената на криптовалутата.

Докладът на Coin Metrics използва Лайткойн за илюстрация на примера. А именно, тъй като годишното издаване на ново предлагане на Лайткойн се движи на 8 процента преди халвинга, което означава, че при текущите цени приходите на копачите са били приблизително $200 милиона годишно. Това се равнява на $600,000 продажби от тяхна страна всеки ден, тъй като се очаква миньорите да продадат почти всичките си награди за фиат, за да покрият разходите.

След халвинга през август, годишната емисия на предлагане на Лайткойн беше намалена до едва 4 процента, което означава, че дневните продажби от страна на копачите са около $300,000.

„Такова драстично намаляване на масовите разпродажби трябва да бъде в подкрепа на цените, които продължават да нарастват“, се казва в доклада.

Въпреки това, макар и обещаваща, тази теория не се прилага за Лайткойн и най-вероятно няма да се прилага и за Биткойн. Тъй като не можеше да се идентифицира ръст на цените след халвинга на LTC от тази година, мнозина оспорваха тази идея, казвайки, че тези разпродажби от страна на копачите представляват малък обем на търговия. В сравнение с обемите на търговията, наблюдавани на борсите, това намаление на разпродажбите от страна на миньорите до $300,000 е най-вероятно незначително.

Независимо от това, Coin Metrics установиха, че и двете от тези теории заслужават „продължаващо проучване“. С насрочените халвинги на BTC, BCH, BSV и ZCash, може да отнеме още година или повече, преди пазарът да види истинското въздействие на халвинга на Лайткойн.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Топ 5 алткойна, които да следите тази седмица

Криптовалутите продължават да са в период на консолидация, което е тона на криптопазара в момента, но мнозина следят за по-убедителни възможности. 

декември 5, 2022 1:02 1 мин. четене

Нови съмнения за Tether (USDT) тревожат крипто общността

Покрай скорошните събития около FTX много хора подлагат устойчивостта на сферата под съмнение като Tether отново са на фокус.

декември 4, 2022 20:10 1 мин. четене

Активното развитие на Cardano (ADA) може да е разковничето за бъдещето на проекта

От Santiment разкриха, че Cardano (ADA) е начело на списъка с развойна дейност през последните 30 дни. Така актива изпревари криптовалути като Polkadot (DOT) и Етериум (ETH). 

декември 4, 2022 19:14 1 мин. четене

Ето кои са топ транзакциите на крипто китовете през изминалата седмица

През изминалата седмица станахме свиделите на не малко транзакции на крипто китове. Общата им стойност е над $3 милиарда, а Binance са помогнали за осъществяването на около 80% от тях.

декември 4, 2022 17:55 1 мин. четене