НАЧАЛО Други

ЕЦБ: Ще се забави ли темпото на повишаване на лихвените проценти?

май 4, 2023 11:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ: Ще се забави ли темпото на повишаване на лихвените проценти?

Във вторник новопубликувани данни показаха, че инфлационният натиск в еврозоната може би донякъде отслабва.

Това развитие може потенциално да забави усилията на Европейската централна банка за повишаване на лихвените проценти. Въпреки че общата инфлация се повиши до 7.0% главно поради високите цени на храните и услугите, базисната инфлация – която изключва нестабилните хранителни и енергийни компоненти – се понижи през април за първи път от 10 месеца до 5.6%.

Макар че все още е над два пъти по-висока от средносрочната цел на ЕЦБ от 2%, този показател може да подтикне банката към леко облекчаване на предстоящото заседание на Управителния съвет. Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел по-рано заяви, че предпочита “устойчив” спад на базисните цени, преди да промени курса. Все пак, постепенното намаляване на инфлацията подсилва аргумента, че поредното повишаване на лихвения процент в четвъртък може да не е толкова вероятно.

В деня на оповестяването си проучването на ЕЦБ за банковото кредитиране през тримесечието добави тежест към аргументите в полза на предпазливостта. Проучването показа, че банките вече са по-внимателни при отпускането на кредити, като кредитните стандарти се затягат с най-бързия темп, наблюдаван от кризата с държавния дълг в еврозоната преди десет години.

Жилищните пазари губят инерция поради повишаването на лихвените проценти, а в САЩ и Швейцария се случиха поредица от банкови фалити. В резултат на това кредиторите предвиждат, че през следващото тримесечие ще затегнат стандартите си още веднъж.

По данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) през последното тримесечие се наблюдава значителен спад в търсенето на кредити. Растежът на кредитите за частния сектор също се забави до 5.2% през март, което е най-бавният му темп от почти една година. Прирастът на широкото парично предлагане М3 също намаля, достигайки деветгодишно дъно от 2.5%.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Положителната тендеция може да тласне актива до $100,000


Въпреки че базисната инфлация остава висока, по-малко вероятно е на предстоящото заседание да има значително повишение на лихвените проценти. Анализаторите на Nomura прогнозират, че ЕЦБ ще използва това затягане като доказателство за ефективността на решенията си по паричната политика.

Те също така предвиждат намаляване на темпа на повишаване на лихвените проценти само с 25 базисни пункта.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн определи проучването на банковото кредитиране като ключов момент от данните, предшестващи заседанието през май. Това проучване ще помогне да се определи дали условията за кредитиране са били допълнително затегнати.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.