Home

ЕЦБ публикува доклада си за прогреса на дигиталното евро

25.06.2024 9:30 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ публикува доклада си за прогреса на дигиталното евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува първия си доклад за напредъка по разработването на дигитална валута на централната банка (CBDC).

Публикуван на 24 юни, докладът съдържа подробна информация за технически мерки като криптиране и хеширане, за да се защити поверителността при отделните трансакции и да се гарантира сигурността на данните.

Той също така задължава доставчиците на платежни услуги да искат изрично съгласие на потребителите, преди да използват финансови данни с търговска цел, с цел повишаване на прозрачността и доверието.

Ключова характеристика на инициативата на ЕЦБ за дигитално евро е подкрепата ѝ за офлайн трансакциите, позволяваща директен peer-to-peer обмен без посредници.

Тази функционалност ще използва усъвършенствани разплащателни устройства като смартфони и специализирани смарт карти, които биха могли да работят с енергия от батерии за синхронизиране на трансакциите с блокчейн след възстановяване на онлайн свързаността.

Очаква се това да подобри достъпността и използваемостта, особено в райони с ненадежден достъп до интернет.

Освен техническите съображения, ЕЦБ провежда широки консултации чрез своята Група за разработване на правила, в които участват заинтересовани страни – от доставчиците на услуги до широката общественост.

Този подход има за цел да оформи регулаторните рамки и техническите стандарти за CBDC, като първият цялостен проект на наръчника с правила е планиран за публикуване до края на 2024 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Apple открива NFC технологията на iPhone след споразумение с ЕС

Apple избегна сериозни глоби от страна на Европейската комисия, като се съгласи да предостави своята технология за NFC чипове, която е от решаващо значение за безконтактните плащания с iPhone, на доставчици от трети страни.

12.07.2024 15:30 1мин. четене

Mastercard обяви ново партньорство с блокчейн компания

Mastercard интегрира своя приложен програмен интерфейс (API) за откриване на сметки с Alchemy Pay, подобрявайки функциите за сигурност и контрол на риска за решенията конвертиране на крипто към фиат и обратно на Alchemy Pay.

11.07.2024 21:00 1мин. четене

Израел отлага стартирането на CBDC в очакване на решението на ЕС за дигиталното евро

Централната банка на Израел отложи плановете си за въвеждане на CBDC, докато Европейският съюз не изясни позицията си по отношение на дигиталното евро.

11.07.2024 12:00 2мин. четене

SingularityNet и Filecoin сключиха партньорство в AI и DePin секторите

SingularityNET (AGIX), разработчик на платформи за изкуствен интелект (AI), обяви партньорство с Filecoin (FIL).

10.07.2024 23:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.