Home

БРИКС: 19 държави напредват в тестовете на CBDC

24.06.2024 8:30 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 19 държави напредват в тестовете на CBDC

Международният валутен фонд (МВФ) установи, че 19 държави, включително Обединените арабски емирства (ОАЕ), са в напреднала фаза на тестове за дигитална валута на централната банка (CBDC).

В Близкия изток Бахрейн и Саудитска Арабия също продължават със CBDC тестовете си. Грузия и Казахстан преминаха към етап на “доказателство на концепцията” (proof-of-concept) след успешни пилотни програми за CBDC, както е посочено от МВФ.

Сред петте водещи държави от алианса БРИКС се заражда дигитална валута, създадена за улесняване на трансграничните плащания, която потенциално би могла да оспори монопола на американския долар върху световната търговия. Oчаква се това действие да се усети от различни различни сектори на американската икономика.

Според МВФ CBDC имат потенциала да засилят финансовото приобщаване и ефективността на плащанията в страните от БРИКС и Близкия изток.. По-конкретно, те биха могли да подобрят международните платежни услуги, насочени към премахване на неефективността, като например различията във формата на данните, оперативните правила в различните региони, сложните проверки за регулаторно съответствие и др.

Това би могло да доведе до значително намаляване на транзакционните разходи, което би било най-благоприятно за износителите на петрол като Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ, принадлежащи към държавите членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC).

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Доналд Тръмп планира да увеличи производството на петрол в САЩ

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да увеличи местния добив на петрол в страната и да отмени регулациите, за да постигне целите си.

18.07.2024 21:30 1мин. четене

ЕЦБ демонстрира предпазливост след намаляването на лихвите, а еврото се засилва

Търговците подкрепиха еврото в четвъртък на фона на сигналите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за предпазливи планове след намаляването на лихвените проценти, което отслаби предишните опасения във връзка с политическите сътресения във Франция.

18.07.2024 21:10 2мин. четене

БРИКС: Ето кога съюзът може да покани нови държави да се присъединят

Тъй като БРИКС се подготвя за предстоящата си среща през октомври, има много спекулации дали блокът ще приеме нови страни членки.

18.07.2024 18:30 1мин. четене

Кандидат за Сената в САЩ продаде меме акции за над $5 милиона

Политиците в САЩ често търгуват с акции под ръководството на инвестиционни консултанти, които избират инвестиции от реномирани компании със силни основи и висок потенциал за растеж.

18.07.2024 18:11 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.