НАЧАЛО Други

ЕЦБ прогнозира нивото на инфлация в Европа през 2024 г.

септември 14, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ прогнозира нивото на инфлация в Европа през 2024 г.

Според доклад на Reuters се очаква вътрешните експерти на ЕЦБ да ревизират нагоре прогнозите си за инфлацията както за тази, така и за следващата година, като същевременно ревизират надолу прогнозите си за растежа.

Европейската централна банка очаква инфлацията в 20-членната еврозона да се задържи над 3% през следващата година, с което ще подсили аргументите си за десетото поредно увеличение на лихвените проценти в четвъртък, заяви във вторник пред Reuters източник, пряко запознат с дискусията.

Пазарните суапове сега предполагат вероятност от приблизително две на три, че ЕЦБ ще повиши лихвените проценти от сегашните 3.75% по депозитите. Това се случва в момент, когато централната банка се бори с трайно високата инфлация, възлизаща на 5.3% на годишна база както за общата, така и за базисната инфлация, съпоставена с данните от проучванията, сочещи отслабващ, ако не и несигурен, икономически сценарий.

През август съставният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB за еврозоната отбеляза 33-месечно дъно от 46.7 пункта, като се използва скала, при която стойности под 50 означават влошаване на условията.

Освен това БВП на еврозоната за второто тримесечие беше ревизиран в посока надолу, отразявайки минимален растеж от 0.1% на тримесечна база. Същевременно перспективите пред Китай, който е ключов търговски партньор, остават несигурни.

Икономистите от Nomura, ръководени от Анджей Щепаняк, отбелязаха:

Решението винаги е било на път да бъде фино балансирано, като и от двете страни имаше убедителни аргументи в полза на увеличението. Този конкретен журналист, много вероятно от един и същи източник, е участвал в предишни доклади на Reuters, които са оформяли наратива на ЕЦБ непосредствено преди заседанията им през периода на затъмнение.

Те посочиха и възможен сценарий, при който ЕЦБ приема повишение, въздържа се през октомври, но след това прилага ново повишение през декември.

Изтичането на информация вероятно ще засили вероятността за повишаване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ“, отбелязаха анализаторите от Evercore, ръководени от Кришна Гуха.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.