НАЧАЛО Други

Инвестиционни гиганти предупреждават за нарастващ риск от рецесия в САЩ

септември 14, 2023 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инвестиционни гиганти предупреждават за нарастващ риск от рецесия в САЩ

Ръководителите на две от най-големите компании за управление на активи в света предупредиха, че рискът от рецесия в САЩ се увеличава, въпреки че правителствените служители и все повече инвеститори смятат, че повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв няма да навреди значително на икономиката.

Ръководителите на фондовете BlackRock и Amundi заявиха пред Financial Times, че макар американската икономика до голяма степен да е изглеждала устойчива в условията на агресивно затягане на паричната политика от страна на Фед, сега се появяват пукнатини, особено на пазара на труда.

Вероятността за рецесия за нас е много голяма“, каза Винсент Мортие, главен инвестиционен директор в Amundi, която управлява $2.1 трилиона.

Въпросът е колко дълбока и колко дълга. Ние сме много по-загрижени от динамиката в САЩ, отколкото от консенсуса“, каза той и добави, че очаква свиването да настъпи в края на тази или началото на следващата година.

Рик Ридър, главен инвестиционен директор за глобалните инвестиции с фиксиран доход в BlackRock, която управлява $9.4 трилиона, заяви, че през последните седмици е станал по-песимистичен за състоянието на американската икономика. Макар да смята, че страната ще избегне тежка рецесия, той заяви, че забавянето вече е започнало.

И двамата сега са с “превес” на американските държавни облигации – което означава, че държат по-големи позиции, отколкото предполагат техните бенчмаркове – с убеждението, че Фед може би вече е приключил с повишаването на лихвите и че държавните ценни книжа ще се представят добре в период на икономическа слабост. И двамата също така очакват доларът да се понижи.

Предупрежденията им идват дори когато по-широкият пазар очаква “меко приземяване“, при което Фед ще успее да намали инфлацията, без да изпрати икономиката в рецесия. Министърът на финансите Джанет Йелън заяви през уикенда, че е все по-уверена, че е възможно меко приземяване.

По-рано този месец инвестиционната банка Goldman Sachs намали вероятността за начало на рецесия в САЩ през следващите 12 месеца. Публикуваното във вторник проучване на Bank of America сред мениджъри на глобални фондове показа, че около три четвърти от анкетираните очакват или меко приземяване, или изобщо да няма спад на световната икономика, в сравнение с 68 % през юни.

И Мортиер, и Ридер посочиха неотдавнашната криза на пазара на труда като доказателство за забавяне на растежа. Безработицата се повиши до 3.8% през август, което е повече от прогнозите на икономистите и над равнището от 3.5% през юли. Въпреки че броят на добавените работни места беше по-висок от прогнозирания, общите стойности за предходните два месеца бяха ревизирани надолу.

Мортиер заяви, че по-слабият пазар на труда ще намали потребителското търсене, което ще окаже натиск върху корпоративните маржове, тъй като компаниите ще намалят цените, за да се борят за пазарен дял. “Потребителят в САЩ е изчерпан“, каза той.

Същевременно той смята, че корпоративните баланси ще станат по-напрегнати, тъй като компаниите ще изчерпят паричните си резерви и ще трябва да рефинансират при по-високи лихвени проценти. “Очаква ни стена от рефинансиране“, добави той.

Мортиер посочи и високото равнище на държавния дълг на САЩ, което ограничава възможностите на американските власти да увеличат подкрепата за икономиката.

Източник: FinancialTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.