НАЧАЛО Други

Доларът спада срещу китайския юан – пазарите се насочват към азиатски валути

25.03.2024 18:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът спада срещу китайския юан – пазарите се насочват към азиатски валути

В началото на търговията в понеделник щатският долар отбеляза спад спрямо китайския юан, което е забележителна промяна на валутния пазар.

Юанът поскъпна с 0.3% спрямо долара, допринасяйки за по-силното представяне на азиатските валути като цяло.

Доверието на инвеститорите в китайския юан остава стабилно, особено след като индексът DXY, който измерва силата на долара спрямо кошница от валути, достигна връх от 104 пункта. Въпреки известна стабилност индексът DXY отбеляза лек спад, което доведе до поевтиняване на долара спрямо азиатските валути.

Дори индийската рупия, след като в петък достигна рекордно ниско ниво спрямо щатския долар, показа признаци на възстановяване, отваряйки в понеделник на 83.46.

По подобен начин японският юан също прояви устойчивост спрямо щатския долар, достигайки 151.31. Въпреки че печалбите на йената бяха скромни, положителните настроения на азиатските пазари допринесоха за нейното укрепване.

Анализаторите обаче очакват потенциални колебания в стойността на йената спрямо щатския долар при стабилизиране на пазарните условия. Продължават опасенията за отслабване на японската йена на световните валутни пазари през 2024 г.

По време на търговията в понеделник китайският юан се представи по-добре от щатския долар, което предизвика промяна в пазарните предпочитания към азиатските валути.

Траекторията на растеж на юана е подкрепена от мерките за облекчаване на паричната политика, прилагани от китайските власти. Същевременно поевтиняването на щатския долар съвпада с по-широката тенденция държавите да се стремят да намалят зависимостта си от долара.

Зашеметяващият дълг на САЩ от $34.5 трилиона поражда опасения за потенциалното му въздействие върху други икономики и растежа на БВП.

Това развитие подчертава изместването на фокуса на различните държави към местните валути. Неуспехът при решаването на проблема с дълга може да доведе до по-нататъшно отслабване на щатския долар, което потенциално може да предизвика низходяща спирала, която да засегне и валути като китайския юан.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.