НАЧАЛО Други

Доларът ще се срине през 2024 година според канадска банка

13.02.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът ще се срине през 2024 година според канадска банка

През изминалата година БРИКС набра значителна популярност, което съвпадна със забележимото намаляване на глобалната доминация на щатския долар.

Анализаторите на Scotiabank наскоро публикуваха доклад, в който се посочва, че тази тенденция ще продължи и през 2024 г., като се позовават на сложното взаимодействие на геополитически промени и макроикономически предизвикателства.

Въпреки силното начало на годината за щатския долар Scotiabank и други анализатори прогнозират, че тази сила едва ли ще се запази. Банката очаква продължаващо отслабване на американската валута, особено в сравнение с други основни валути на световната сцена.

На фона на миналогодишния геополитически пейзаж алиансът БРИКС се превърна в могъща икономическа сила, като западните санкции изиграха ключова роля за издигането на глобалния му авторитет. Пример за това са съгласуваните усилия за намаляване на зависимостта от щатския долар в международните трансакции – стратегия, която набра скорост през последните месеци.

Вследствие на тези събития се очаква щатският долар да бъде подложен на продължителен натиск за понижаване. Перспективите на Scotiabank съвпадат с тази оценка, като предвиждат спад на стойността му през 2024 г., особено в сравнение с други основни световни валути.

“Макар че щатският долар прояви устойчивост през първите месеци на годината, очакваме постепенно смекчаване на стойността му спрямо другите основни валути”, отбеляза банката. “Фактори като намаляващите диференциали в растежа и развиващата се динамика на лихвените проценти вероятно ще представляват предизвикателство за щатския долар през цялата 2024 г.”

Тези прогнози идват на фона на възстановяването на стойността на щатския долар след разпродажбите към края на 2023 г. Освен това данните от алианса БРИКС подчертават намаляващата зависимост от щатския долар в международната търговия и финанси.

Освен това централните банки по света активно диверсифицират резервните си активи встрани от щатския долар – тенденция, която повдига уместни въпроси за бъдещата траектория на валутата след 2024 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.