НАЧАЛО Други

Светът се отказва от долара в полза на златото, според руски министър

април 26, 2023 19:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Светът се отказва от долара в полза на златото, според руски министър

Високопоставен руски правителствен служител разкри, че някои държави намаляват резервите си в долари и увеличават запасите си от злато.

В неотдавнашен доклад на ТASS, руска държавна информационна организация, Александър Панкин, заместник-министър на външните работи, нарече щатския долар “токсичен” поради разрастването му като световна резервна валута през последната година.

Панкин заявява, че няколко държави са натрупали злато през 2022 г. за сметка на долара. Според заместник-министъра, Русия е “за” намаляване на ролята на щатския долар в световната търговия, за да се сведе до минимум повишената волатилност.

Освен това руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано този месец, че тенденцията на дедоларизация вече е необратима и ще се ускорява.

Лавров твърди, че членовете на Общността на независимите държави са наблюдавали значително увеличение на търговските си потоци, без да се съобразяват с исканията на САЩ.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Какво да очакваме след излизането на икономическите данни за САЩ?


Твърди се, че страните от БРИКС, включително Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, също бързо натрупват злато, тъй като се искат да се отдалечат от щатския долар.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън неотдавна обяви, че Русия, Китай и Иран си сътрудничат, за да намалят господстващото положение на долара в международното разплащане за петрол.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.