НАЧАЛО Други

Добра инвестиция ли е златото на фона на напрежението в Близкия изток

20.01.2024 10:36 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Добра инвестиция ли е златото на фона на напрежението в Близкия изток

В условията на ескалиращо напрежение в Близкия изток възниква въпросът: Дали златото е разумна инвестиция в този геополитически климат?

Неотдавнашният скок на цените на златото, илюстриран от ръста на XAU/USD по време на европейската сесия в петък, може да се отдаде на повишеното търсене на активи, представляващи сигурно убежище, в резултат на задълбочаващите се конфликти.

Продължаващата война в Газа, нарастващото напрежение между бунтовниците хути и военните на САЩ в Червено море, както и военните действия между Пакистан и Иран колективно засилиха геополитическата несигурност.

В такива неспокойни времена златото, традиционно считано за сигурна инвестиция, преживя забележително възстановяване, достигайки нива от близо $2,030, тъй като щатският долар се стабилизира след силен подем.

Привлекателността на златото по време на геополитически сътресения се основава на статута му на средство за съхраняване на стойността и предпазване от несигурност. Инвеститорите се насочват към благородни метали като златото като средство за защита на богатството си, когато традиционните финансови пазари проявяват волатилност.

Вътрешната стойност на метала, съчетана с историческата му роля на сигурен актив, го прави привлекателна опция за инвеститорите, които не желаят да рискуват и търсят стабилност по време на криза.

Въпреки това перспективите пред златото като инвестиция в условията на настоящото напрежение в Близкия изток изискват нюансирана оценка. Въпреки че металът се възстанови значително, в близко бъдеще съществуват потенциални ограничения.

Пазарните нагласи са смекчени от намаляващите очаквания за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, тъй като икономическите показатели, включително стабилните разходи на домакинствата и силният пазар на труда, предполагат устойчива икономика на САЩ.

Инструментът Fedwatch на CME Group отразява намалената вероятност за понижение на лихвения процент с 25 пункта през март, която спада до 53% спрямо 70% през предходната седмица.

Тази промяна в очакванията е решаващ фактор, оказващ влияние върху траекторията на златото. Въпреки историческата устойчивост на благородния метал по време на геополитически вълнения, краткосрочното му представяне е тясно свързано с очакванията за паричната политика.

В заключение, макар че златото остава привлекателна опция в периоди на засилено геополитическо напрежение, инвеститорите трябва внимателно да отчитат по-широкия икономически контекст.

Привлекателността на метала като сигурен актив е неоспорима, но настоящата ситуация, характеризираща се със силна икономика на САЩ и променяща се политика на Фед, внася допълнителни елементи, които определят неговата инвестиционна привлекателност.

Тъй като геополитическата несигурност продължава, статутът на златото като средство за съхранение на стойност го прави достойно за разглеждане, но балансираната оценка на икономическите показатели и политическите тенденции е от съществено значение за информираните инвестиционни решения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.