НАЧАЛО Други

Добра инвестиция ли са акциите на Google в момента?

октомври 3, 2023 14:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Добра инвестиция ли са акциите на Google в момента?

Пред лицето на регулаторните пречки, с които се сблъскват технологичните гиганти, Alphabet (NASDAQ: GOOGL) попадна в капана, което отразява повтаряща се тема в технологичния сектор. 

В рамките на този динамичен пейзаж два индустриални гиганта – Microsoft (NASDAQ: MSFT) и Alphabet – напоследък са в ожесточено съперничество. Докато Alphabet се бори с регулаторни пречки, съревнованието ѝ с Microsoft придобива интригуващ характер.

Търсачката на Microsoft, Bing, се сблъска с огромни предизвикателства от страна на Google Search. При неочаквано развитие на събитията обаче, главният изпълнителен директор на Microsoft твърдо се противопостави на Alphabet в правния му спор с правителството на САЩ.

Възможно ли е това да представлява значителна пречка за дългосрочната експанзия на Alphabet?

Миналия месец Министерството на правосъдието на САЩ проведе антитръстов процес, твърдейки, че Alphabet е установила монопол върху Google Search като търсачка по подразбиране.

На 2 октомври главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела даде показания като свидетел на правителството в текущия антитръстов процес. Той твърди, че безскрупулните бизнес практики на Alphabet са възпрепятствали напредъка на Bing като търсачка.

Надела твърди, че интернет по същество се е превърнал в “мрежата на Google“, и предвижда, че монополът на Alphabet може лесно да му позволи да доминира в сектора на изкуствения интелект (AI).

Този съдебен процес може да продължи до десет седмици. Инвеститорите трябва да следят отблизо потенциалните последици, които този съдебен процес може да има върху дейността и представянето на акциите на Alphabet. Понастоящем Google обработва 90% от всички световни заявки за търсене. Въпреки това сега търсачката е изправена пред предизвикателството да интегрира изкуствен интелект в своите предложения, за да се конкурира с Bing на Microsoft, задвижван от изкуствен интелект.

Въпреки свидетелските показания, акциите на GOOGL приключиха с 2.5% ръст на 2 октомври, затваряйки на $135.17. От началото на годината досега акциите са се увеличили с 52%, за разлика от 12% ръст на по-широкия пазарен индекс. 

През 2022 г. търсенето в Google е съставлявало 57% от общите приходи на Alphabet. Въпреки това приходите се генерират и от други услуги на Google като YouTube, Gmail, Google Play, Google Maps и техните облачни услуги. Приходите и печалбите на компанията бележат постоянен годишен ръст. Анализаторите очакват, че приходите на Alphabet ще достигнат $320 милиарда през 2024 г., което отразява 13% увеличение спрямо 2022 г.

Анализаторите виждат значителен потенциал за дългосрочен растеж

Към края на второто тримесечие на 2023 г. Alphabet разполага с $26 милиона в парични средства и парични еквиваленти, съчетани с $13 милиарда дългосрочен дълг. От финансова гледна точка компанията има солидна основа за напредък в сектора на изкуствения интелект.

Настроенията на Уолстрийт са определено оптимистични по отношение на дългосрочните перспективи на акциите. TipRanks оцени Alphabet като “Силна покупка” със средна целева цена от $147.43, което показва 9% потенциал за повишение през следващите 12 месеца. 

Предвид стабилните текущи фундаментални показатели на компанията и възможностите в разширяващата се индустрия на изкуствения интелект, тя се очертава като убедителна инвестиция за дългосрочен растеж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.